5
(1)

Canada: importul medicamentelor noastre nu va rezolva problemele americanilor privind prețurile medicamentelor.

Un ofițer al Poliției Regale Canadei stă de pază în fața Senatului Canadei înainte de Discursul de la Tron din 23 septembrie 2020, la Ottawa.
Un ofițer al Poliției Regale Canadei stă de pază în fața Senatului Canadei, 23 septembrie 2020, la Ottawa
Canada a emis luni un avertisment că este pregătită să-și apere aprovizionarea cu medicamente eliberate pe bază de rețetă de planurile de import din SUA și, de asemenea, a spus că planurile nu vor funcționa oricum pentru SUA. „Importul în vrac nu va oferi o soluție eficientă la problema prețurilor mari la medicamente în SUA”, a spus organizația Health Canada într-un comunicat.

Poziția defensivă vine la doar câteva zile după ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a acordat Floridei autorizația de a importa direct medicamente mai ieftine din Canada, într-un efort de a ajuta la reducerea prețului unic stratosferic al medicamentelor din America. Florida este primul stat care a câștigat o astfel de autorizație, iar guvernatorul Floridei Ron DeSantis a sărbătorit-o, susținând că importurile de droguri vor economisi statul „până la 180 de milioane de dolari numai în primul an”.

Există totuși condiții de împlinit. Înainte ca Florida să poată importa orice medicamente, trebuie să îndeplinească mai multe obligații, inclusiv transmiterea către FDA de informații suplimentare specifice medicamentelor, testarea medicamentelor pentru autenticitate și conformitatea FDA și reetichetarea acestora în conformitate cu etichetarea FDA.

FDA a autorizat programul de import în conformitate cu secțiunea 804 din Legea Federală pentru Alimente, Medicamente și Cosmetice (FD&C Act). Mișcarea derivă din „Ordinul executiv privind promovarea concurenței în economia americană” al președintelui Biden, care a îndrumat FDA să ajute la dezvoltarea unor astfel de programe.

„FDA se angajează să colaboreze cu statele și triburile indiene care încearcă să dezvolte propuneri de succes de import conform secțiunii 804”, a declarat comisarul FDA, Robert Califf, în anunțul de autorizare al agenției. „Aceste propuneri trebuie să demonstreze că programele ar duce la economii semnificative de costuri pentru consumatori, fără a adăuga riscul de expunere la medicamente nesigure sau ineficiente”.

Susținătorii programului din SUA spun că importul de medicamente mai ieftine din străinătate ar putea ajuta la scăderea prețurilor medicamentelor din SUA, oferind mai multă concurență pe piață. Canada, ca și alte țări, inclusiv România, are prețuri mai mici la medicamente decât SUA. Un motiv important ar fi că sistemul național de sănătate al țării negociază prețurile pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Guvernul SUA a început să negocieze prețurile abia anul trecut – și în prezent este dat în judecată de mai multe companii farmaceutice pentru această mutare.

Dar Canada, care are o populație de aproximativ nouă ori mai mică decât SUA, s-a opus ferm ca SUA să-și importe medicamentele. S-a spus în repetate rânduri că redirecționarea medicamentelor în SUA ar putea duce la penurie de medicamente în Canada, ar putea agrava penuria existentă și/sau ar putea cauza creșteri ale prețurilor.

În declarația sa de luni, Canada a declarat că își întărește apărarea împotriva unor astfel de posibilități, în lumina autorizației FDA. „Guvernul Canadei ia toate măsurile necesare pentru a proteja aprovizionarea cu medicamente și pentru a se asigura că cetățenii săi au acces la medicamentele prescrise de care au nevoie”, se arată în comunicat.

„Health Canada monitorizează în mod activ oferta canadiană de medicamente”, continuă comunicatul și a citează reglementările canadiene recente care împiedică distribuirea de medicamente în afara țării, pentru că ar putea cauza sau agrava o penurie de medicamente în Canada. „Departamentul nu va ezita să ia măsuri imediate pentru a aborda neconformitatea, de la solicitarea unui plan de măsuri corective, emiterea unui aviz public sau alte forme de comunicare, până suspendarea licențelor părților reglementate care încalcă interdicția de export.”

Producătorii de medicamente din SUA intenționează, de asemenea, să lupte împotriva planurilor. Stephen Ubl, CEO al puternicului grup comercial PhRMA — Pharmaceutical Research and Manufacturers of America —, a declarat într-o declarație că grupul este „profund îngrijorat de decizia FDA de a aproba planul de import al statului Florida” și a susținut că importul „pune grav în pericol sănătatea publică.” Ubl a concluzionat că „PhRMA are în vedere toate opțiunile pentru a preveni ca această politică să dăuneze pacienților”.

Sursa informației: arstechnica.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here