Evaluarea riscului fiecărui pacient de a dezvolta cancer la ficat rămâne o provocare majoră. În Franța, cercetătorii au dezvoltat recent un scor predictiv care încorporează hepatita B ca factor de risc major pentru acest tip de cancer. Conform unei publicații a Națiunilor Unite, în 2022, peste 900.000 de persoane au fost diagnosticate recent cu cancer la ficat la nivel mondial. În același an, peste 830.000 de pacienți și-au pierdut viața din cauza acestei boli. În plus, se așteaptă ca numărul de cazuri noi (și decese) să crească cu peste 55% până în 2040. Cu toate acestea, originea acestei boli infecțioase, mai precis a formei sale celei mai frecvente – carcinomul hepatocelular – nu este alta decât virusul hepatitei B (VHB).
Anticiparea unei astfel de complicații și organizarea unei urmăriri adecvate este posibilă. Cu toate acestea, identificarea pacienților cu cel mai mare risc rămâne foarte dificilă astăzi. Peste treizeci de scoruri predictive existente își propun să ajute la evaluarea probabilității ca un pacient să dezvolte boala, hepatita B fiind un factor major. Cu toate acestea, majoritatea acestor scoruri se bazează pe date biologice care necesită analize complexe, cum ar fi căutarea unei mutații genetice sau măsurarea unui marker sanguin specific. În Franța, Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM) a condus un studiu publicat în revista Liver International. Obiectivul? Să se conceapă un scor care să fie calculat pe baza datelor disponibile în timpul monitorizării standard a pacienților cu hepatită B cronică.
Pentru studiul lor, experții au folosit date din cohorta franceză ANRS CO22 Hepather (2012), al cărei scop a fost de a evalua eficacitatea noilor tratamente pentru hepatita virală. În timp ce cohorta a inclus aproximativ 20.000 de persoane, cercetătorii INSERM au inclus în studiul lor date de la 4.370 de pacienți cu hepatită B și/sau C. Cu toate acestea, 56 dintre acești pacienți au dezvoltat cancer hepatic în timpul celor opt ani de urmărire a cohortei. Din această lucrare au rezultat două scoruri: Adaptt și Sadaptt. În realitate, al doilea este o versiune îmbunătățită a primului. Se găsesc șase factori comuni, și anume vârsta pacientului, suprainfecția cu virusul hepatitei Delta (VHD), consumul nesănătos de alcool, numărul scăzut de trombocite, fumatul și prezența tratamentului anti-VHB. Versiunea Sadaptt încorporează un al șaptelea factor: consumul zilnic de suc. Potrivit liderilor acestei lucrări, acest nou scor ar trebui să permită în sfârșit o evaluare timpurie a riscului de cancer hepatic la fiecare pacient cu hepatită cronică B. Următorul pas este dezvoltarea unei monitorizări și a unui management personalizat, care poate include recomandări specifice, cum ar fi reducerea sau renunțarea la fumat, consumul de alcool sau băuturi zaharoase.
Poll: Care dintre următoarele considerați cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de ficat?
Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România
Leave a Reply