5
(3)

În Arabia Saudită, cercetătorii spun că au descoperit o caracteristică ascunsă a ecranelor smartphone-urilor. Aceste ecrane sunt senzori capacitivi care, în teorie, ar putea salva vieți! Oamenii de știință explică faptul că le-au reutilizat pentru a deveni dispozitive de măsurare a nivelului de hidratare al utilizatorului. În primul rând, să ne amintim că deshidratarea corespunde unei lipse de apă și săruri minerale în organism, acestea din urmă fiind esențiale pentru buna funcționare a organismului. Cu toate acestea, deoarece apa este principalul constituent al corpului uman, iar conținutul mediu de apă al corpului unui adult este de 60%, deshidratarea nu este un fenomen de luat ușor.

Recent, cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie Regele Abdullah (KAUST) din Arabia Saudită au susținut că au descoperit o caracteristică ascunsă a ecranelor smartphone-urilor. Aceste ecrane capacitive au fost inițial concepute pentru a converti semnalele tactile în comenzi, dar, potrivit oamenilor de știință, este posibilă și combinarea lor cu inteligența artificială pentru a măsura nivelul de hidratare al utilizatorului. Așa cum se arată în studiul publicat în IEEE Xplore, autorii au folosit un senzor capacitiv de bază, similar tehnologiei ecranelor smartphone-urilor. Când un deget atinge senzorul, acesta poate detecta orice modificări ale capacității pielii de a stoca sarcini electrice. Cu toate acestea, această capacitate variază în funcție de nivelul de hidratare al utilizatorului.

Ca parte a acestei cercetări, oamenii de știință au colectat date de la aproximativ 4.000 de persoane și sportivi care au respectat Ramadanul, o perioadă în care este interzis să mănânci sau să bei în timpul zilei. Aceste informații au fost apoi introduse într-un model de învățare automată care s-a dovedit în cele din urmă capabil să proceseze variațiile semnalelor pe baza conținutului de apă din corp. După diverse teste, cercetătorii au raportat niște rezultate destul de promițătoare. Într-adevăr, dispozitivul a reușit să diferențieze între starea de hidratare și cea de deshidratare a 92% dintre sportivi și a 87% dintre indivizi. „Ne imaginăm o monitorizare a hidratării în timp real, zilnică și ușor de utilizat, în care utilizatorii își pun pur și simplu degetul pe ecranul smartphone-ului pentru a-și evalua starea de hidratare”, a declarat Soumia Siyoucef, fostă studentă invitată în cadrul grupului de cercetare.

Deși scopul este de a proteja oamenii în perioadele de post și sportivii de deshidratare, dispozitivul ar putea preveni și riscurile la alte persoane vulnerabile, cum ar fi vârstnicii și copiii.

Poll: Care este cel mai mare beneficiu al acestei noi tehnologii de măsurare a nivelului de hidratare folosind senzorii capacitivi ai smartphone-urilor?





Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating