4.9
(9)

Fosile descoperite în India, vechi de 47 de milioane de ani, au fost identificate ca aparținând unui șarpe uriaș dispărut. Deși doar câteva dintre vertebrele animalului au fost recuperate, cercetătorii estimează că acesta ar fi putut avea o lungime de până la 15 metri, punându-l în competiție pentru a fi cel mai lung șarpe din toate timpurile. Descoperirea a fost prezentată într-un articol publicat în Scientific Reports

În 2005, o echipă de paleontologi căutau fosile într-o mină de cărbune din Gujarat, în vestul Indiei. „De fapt, am căutat în această localitate fosile de balene timpurii, dar am găsit nu doar balene, ci o mulțime de alte fosile de vertebrate, inclusiv cele ale șerpilor” a explicat Sunil Bajpai cercetătror la Institutul Indian de Tehnologie Roorkee și coautor al studiului din Scientific Reports. Printre aceste fosile se afla o colecție de 27 de vertebre care au până la 6 centimetri lungime și 11 centimetri lățime. Datorită dimensiunilor lor mari și a faptului că anatomia lor a fost oarecum ascunsă de sedimente, s-a considerat mai întâi că acestea aparțin unei specii de crocodil dispărut, spune Debajit Datta, de asemenea, la Institutul Indian de Tehnologie Roorkee și coautor al studiului amintit.

După o analiză mai atentă, Datta și Bajpai și-au dat seama că vertebrle aparțin unu șarpe dintr-o familie dispărută numită Madtsoiidae. Doar specia dispărută Titanoboa cerrejonensis, care avea vertebre puțin mai mari și se estimează că a crescut până la o lungime maximă cuprinsă între 12,8 și 14,3 metri, are o dimensiune comparabilă.

Noua specie a fost numită Vasuki indicus, după Vasuki, un șarpe în hinduism care este adesea înfățișat îndoit în jurul gâtului zeului Shiva. Cercetătorii spun că este probabil să fi fost un prădător de ambuscadă care trăiește fie într-un mediu terestru, fie într-un mediu semi-acvatic, cum ar fi o mlaștină sau o mlaștină, similar cu multe dintre speciile mari de piton de astăzi. Folosind date de la șerpii moderni care compară dimensiunea vertebrelor lor cu lungimea totală, Datta și Bajpai estimează că V. indicus avea între 10,9 și 15,2 metri lungime. Deși acesta este potențial mai lung decât Titanoboa, cercetătorii subliniază că nu avem schelete complete ale vreunui șarpe Madtsoiid, așa că este imposibil de știut dacă lungimea și dimensiunea vertebrelor lor s-ar corela în același mod ca și speciile din vremurile noastre.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?