0
(0)

Astăzi, 13 februarie 2012, este programat primul zbor al rachetei europene Vega, al cărei proiect, în valoare de peste un miliard de euro, a început încă din anii \’90. Racheta va fi lansată de pe cosmodromul din Kourou, Guiana Franceză.

 

Scopul acestui zbor al rachetei Vega, programat inițial sa aibă loc săptămâna trecuta este, pe lângă acela de a pune pe orbită un număr de nouă sateliţi de dimensiuni mici, printre care se numara si satelitul romanesc Goliat şi acela de a testa practic sistemele sale.

\"(w540)

Până acum, lansările acestor sateliţi erau deseori amânate, fiind complet dependente de ruşi. Programul Vega va permite operatorilor europeni să deţină controlul asupra lansărilor, în acest sens directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Jean-Jacques Dordain afirmând că „Vega dă posibilitatea Europei de a lansa sateliţi mici.” Racheta europeană, construită de compania italiană Avio, lungă de 30 de metri, poate căra în spaţiu greutăţi de până la 2.5 tone.

Odată cu lansarea Vega, compania Arianespace va deţine trei vehicule operaţionale de lansare pentru sateliţi sau pentru alte nave spaţiale, aceasta adăugându-se rachetei Ariane 5 şi unei rachete Soyuz „europenizate”.

În ciuda optimismului declarat, există destule emoţii cu privire la această lansare, majoritatea rachetelor lansate după 1990 înregistrând probleme la primul zbor.

\"(w540)

Vega este o rachetă cu patru stagii. În primele trei dintre acestea, ea arde combustibili solizi, în stagiul final folosind propulsoare cu lichid, care pot fi oprite şi repornite până la obţinerea orbitei corecte.

Lansarea de la Kourou, Guiana Franceză, este programată pentru ora 10:00-12:00 GMT (12:00-14:00 ora României), de pe o rampă de lansare ce a mai fost folosită în trecut de rachetele Ariane 1.

 

Sursa

Sursa Foto: ESA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here