Ieri după-amiază, cercetătorii de la CERN au declarat că au găsit prima dovadă solidă a existenţei Bosonului Higgs, cunoscut şi sub numele de Particula lui Dumnezeu.

 

Două echipe de oameni de ştiinţă au realizat independent experimente secrete pentru descoperirea bosonului Higgs, cu ajutorul Acceleratorului de Particule LHC.

Deşi, din punct de vedere ştiinţific, descoperirile nu pot fi considerate drept un răpsuns afirmativ definitiv cu privire la existenţa bosonului, experimentul ATLAS a relevat o particulă cu o masă de 116-130 GeV (Gigaelectron volt, unitate de măsură echivalentă cu 1.60217646 × 10-10 jouli), în timp ce experimentul CMS a descoperit un boson cu o masă de 115-127 GeV.

Particula lui Dumnezeu este căutată încă din anii 60, de când Peter Higgs, de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, a enunţat teoria potrivit căreia după Big Bang a luat naştere o forţă invizibilă, numită ulterior după numele său, câmpul Higgs, compusă dintr-o infinitate de particule minuscule (Bosoni Higgs).

Sursa