0
(0)

Un studiu efectuat pe şobolani arată că două şedinţe de tratament cu ultrasunete asupra masculilor pot fi un mijloc extrem de eficace de contracepţie, ducând la sterilitate temporară sau permanentă.

 

Ideea nu este tocmai inedită, ea fiind pentru prima dată promovată în 1970 de Mostafa Fahim, cercetător al Universităţii Missouri-Columbia, care a şi testat-o pe oameni, însă din diverse motive a fost abandonată, iar maşinăria cu ultrasunete a dr. Fahim pierdută.

Pentru realizarea experimentelor, savanţii au folosit echipamente cu ultrasunete folosite în terapia fizică, la care au identificat puterea, frecvenţele şi temperaturile necesare pentru sterilizarea temporară a şobolanilor.

Ei au urmărit distrugerea spermatozoizilor în stagiile incipiente de dezvoltare şi au descoperit că prin schimbarea frecvenţelor înalte ale ultrasunetelor între teste pot ucide cele mai multe dintre celulele producătoare de spermă. Cele mai bune rezultate au fost obţinute după două sesiuni a câte 15 minute, efectuate la două zile distanţă. După două săptămâni au testat spermatozoizii şobolanilor şi au observat că aceştia au fost reduşi la un index zero, semnificând un număr extrem de redus de spermatozoizi motili.

Cercetătorul James Tsuruta, de la Universitatea North Carolina susţine că „tratamentul nostru neinvaziv cu ultrasunete reduce numărul de spermatozoizi la şobolani sub nivelurile medii ale bărbaţilor fertili.” Şobolanii sunt mult mai fertili decât oamenii, concentraţia de maxim 3.000 de spermatozoizi motili per mililitru permiţându-le încă reproducerea, în timp ce la bărbaţi o asemenea cifră ar atrage diagnosticul de infertilitate.

\"(w540)

La oameni, orice cifră sub 15 milioane spermatozoizi per mililitru este considerată mică. Procedurile de sterilizare permanentă, precum vasectomia scad concentraţia de spermatozoizi la 3 milioane/ml.

Procedura încă nu poate fi aplicată la oameni, fiind necesară efectuarea mai multor studii care să determine durata efectului contraceptiv, precum şi dacă folosirea sa repetată nu prezintă riscuri, mai ales că cercetătorii susţin că sterilizarea cu ultrasunete poate fi adaptată încât să inducă infertilitate permanentă.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here