4.7
(6)

Primul cip al lui Neuralink, numit Telepathy, își propune să controleze telepatic dispozitivele (de exemplu, telefonul).

Imaginea unui manechin pe o masă înclinată, cu echipament în jurul capului.
O demonstrație pe scenă a robotului chirurgical

Miliardarul Elon Musk a postat luni seara pe rețelele de socializare că Neuralink, compania sa de interfață creier-calculator, a implantat pentru prima dată duminică un dispozitiv experimental în creierul unui om.

Potrivit postărilor lui Musk, care au apărut pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, destinatarul „își revine cu succes”, iar rezultatele din primele 24 de ore arată „detecție promițătoare a vârfurilor neuronilor”. Neuralink i-a implantat persoanei un dispozitiv numit Telepathy, care are scopul de a permite utilizatorilor să controleze dispozitive, cum ar fi telefoanele și computerele, doar cu gândul.

Implantarea are loc la aproximativ opt luni după ce compania a anunțat că Food and Drug Administration i-a acordat în sfârșit o aprobare mult așteptată, pentru a începe primul său studiu pe om. Recrutarea pentru proces a început în septembrie. Musk a susținut că era gata de teste din 2020, dar FDA ar fi refuzat aprobarea în 2022, invocând o listă de zeci de „deficiențe” și preocupări de siguranță pe care Neuralink încă nu le abordează.

Potrivit unei broșuri de pe site-ul său web, studiul Neuralink, numit Studiul PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface), este conceput pentru a testa atât implantul de interfață creier-computer, cât și robotul chirurgical pe care compania îl folosește pentru a implanta delicat dispozitivul direct în țesutul cerebral implicat în intenția de mișcare. Persoanele eligibile pentru voluntariat includ persoane care au pierdut utilizarea tuturor celor patru membre din cauza unei leziuni ale măduvei spinării sau a sclerozei laterale amiotrofice (ALS).

În momentul publicării, compania nu a lansat nicio știre sau informații despre progresul studiului sau despre primul destinatar uman. De asemenea, se pare că compania încă nu și-a înregistrat studiul clinic în registrul federal pentru studii clinice (clinicaltrials.gov). Cu toate acestea, a republicat postările lui Musk de luni pe propriul cont de socializare.

Prima implantare umană a Neuralink vine după o serie de probleme și un control federal, pe lângă începerea întârziată a studiului său clinic. Se pare că compania este investigată federal pentru presupus abuz de animale, inclusiv acuzații din partea actualilor și foștilor angajați Neuralink de operații de „hack job” și suferințe inutile și moartea porcilor și maimuțelor.

Săptămâna trecută, Reuters a raportat că compania a fost amendată pentru încălcarea regulilor Departamentului de Transport al SUA (DoT) privind circulația materialelor periculoase, inclusiv xilenul, un solvent toxic și inflamabil folosit uneori în procesarea țesuturilor. Chiar și cu progresul în studiile sale clinice, Neuralink este încă considerat cu mult în urma concurenților, cum ar fi Blackrock Neurotech, care are ani de muncă clinică în spate.

Sursa informației: arstechnica.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 6

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here