0
(0)

V-aţi întrebat vreodată cum ar fi dacă aţi putea trăi veşnic? Ce s-ar întâmpla dacă ne-ar ataca extratereştrii? Care e scopul orgasmului şi cum funcţionează? Bine aţi venit în universul Curiosity.

 

Mai mult decât un serial TV de referinţă, Curiosity este o aventură a descoperirii, o expediţie pentru dezvăluirea adevărurilor care se ascund în spatele celor mai dificile întrebări ale vieţii. Gândirea vizionară a celebrului fondator  Discovery, John Hendricks, a creat acest nou serial fără precedent, care abordează o multitudine de subiecte provocatoare.

\”Satisfacerea curiozităţii este unul dintre obiectivele noastre principale, încă de la lansarea Discovery Channel în 1985, iar acest serial de referinţă reprezintă următoarea noastră investiţie pentru îndeplinirea acestei misiuni ambiţioase. Curiozitatea este forţa care a impulsionat fiecare descoperire ce a împins înainte civilizaţia noastră.\” a declarat John Hendricks, Fondator & Preşedinte al Discovery Communications.

Pentru ca lucrurile să fie şi mai interesante, fiecare episod din Curiosity va fi prezentat de o mare vedetă internaţională. Urmăriţi-l pe Stephen Hawking, care se întreabă “Cum a fost creat Universul?” sau pe actorul premiat cu Oscar Morgan Freeman, care investighează posibilitatea existenţei unui univers paralel. Maggie Gyllenhaal explorează de ce sexul este atât de plăcut şi care e utilitatea orgasmului, iar Michelle Rodriguez, vedeta din “Lost” şi “Avatar” încearcă să afle cum am putea supravieţui unui atac extraterestru. Morgan Spurlock se întreabă dacă sănătatea noastră ar avea de câştigat în cazul în care am trăi din nou ca oamenii cavernelor, iar Adam Savage din Vânătorii de mituri verifică dacă am putea trăi veşnic, în timp ce Mike Rowe din Meserii murdare ne dezvăluie microorganismele ascunse care vieţuiesc pe şi în corpul nostru.

Curiosity formulează şi răspunde la întrebări fundamentale, cu care se confruntă lumea zilelor noastre. Fiecare episod se concentrează asupra unei singure întrebări importante din ştiinţă, tehnologie sau societate. Există un Creator? Sunt şanse să existe un univers alternativ? Ai putea afla exact cum urmează să mori? Şi, dacă da, ţi-ai dori să ştii? Există oameni de o răutate nativă? Este cu adevărat posibilă călătoria în timp?

Din 26 septembrie, Curiosity este difuzat în fiecare luni, de la ora 22.00, pe Discovery Channel.

Descrierea episoadelor

Ep. 1 – Cum a fost creat Universul?
Stephen Hawking ne prezintă viziunea sa personală şi fascinantă asupra celei mai mari întrebări a lumii: cine a creat Universul în care trăim?
Religia şi ştiinţa se înfruntă de mai multe secole, încercând să găsească răspunsuri la această întrebare majoră. Cum a fost creată lumea? Legile Naturii pot să coexiste pe picior de egalitate cu credinţa în Dumnezeu? Combinând imagini performante de grafică pe computer cu o ştiinţă fără rival, Hawking identifică descoperirile antice ale lui Aristotel şi Galileo în progresele ştiinţifice revoluţionare ale lui Einstein, care susţinea că proprietăţile simple ale Universului nostru întrec cu mult posibilităţile mâinilor invizibile ale lui Dumnezeu.

Ep. 2 – Cum funcţionează orgasmul?

Plăcerea sexuală este una dintre cele mai apreciate, mai bogate şi mai semnificative experienţe trăite de om. Însă orgasmul în sine rămâne o adevărată enigmă ştiinţifică – obiectul acestei investigaţii extraordinare prezentate de Maggie Gyllenhaal. În cazul bărbaţilor, orgasmul contribuie la eliminarea spermei, dar în cazul femeilor, rolul său este necunoscut. Unii consideră că ar fi doar un “bonus”, însă alţii sunt de părere că ar putea juca un rol esenţial în momentul concepţiei. În acest film, ecografiile, imaginile RMN şi monitorizarea traseului spermatozoizilor spre trompele uterine sugerează că orgasmul feminin este un mecanism extrem de sofisticat, care a evoluat pentru a ghida alegerea partenerului şi selectarea ADN-ului, ba chiar şi pentru a contribui la fertilizarea celor mai potrivite ovule, în cele mai potrivite momente. Descoperiri care reprezintă cu adevărat o premieră ştiinţifică absolută!

Ep. 3 – Există universuri paralele?
Cum Universul este practic infinit, este oare chiar imposibil să credem că există altundeva şi alte versiuni ale noastre? Undeva, dincolo de limitele spaţiului şi timpului, aşa cum le cunoaştem noi acum? Oamenii de ştiinţă care explorează limitele fizicii şi ale cosmosului încep să creadă cu adevărat în existenţa unor universuri paralele, care ar putea determina soarta omenirii. Morgan Freeman ne invită să aflăm cum şi unde există aceste lumi, întrebându-se ce s-ar întâmpla dacă am reuşi să călătorim dintr-o dimeniune în alta.

Ep. 4 – Este posibilă invazia extraterestră?
Cu toţii am citit cărţile şi am văzut filmele. “Războiul lumilor”, Ziua Independenţei” şi, în curând, “Alien” în 3D. Dar toate sunt doar elemente de ficţiune, nu? Ei bine, probabil că nu… Date ştiinţifice recente sugerează că extratereştrii ar putea fi extrem de reali şi poate nu chiar atât de simpatici ca E.T. Discutăm cu savanţi, strategi militari şi scriitori de renume, încercând să aflăm ce s-ar putea întâmpla dacă ne-ar ataca extratereştrii. Prezentator: Michelle Rodriguez.

Ep. 5 – Cum s-a format America?
Lavă topită şi plăci tectonice care se ciocnesc. Inundaţii, asteroizi prăbuşiţi, erupţii vulcanice. Toate aceste fenomene naturale remarcabile, dar şi multe altele au contribuit la formarea masei de uscat cunoscută acum sub numele de America de Nord. Ne-am obişnuit parcă dintotdeauna cu existenţa acestui continent, dar povestea geologică a creaţiei sale este extraordinară. Urmăriţi unul dintre cele mai dramatice şi mai fascinante puzzle-uri ale naturii, prezentat de Jeff Gordon, unul dintre cei mai cunoscuţi piloţi Nascar.

Ep. 6 – Cum începe viaţa ?
Două lanţuri minuscule de informaţie genetică. Unul ca un motor, celălalt ca un gălbenuş. Cumva, cele două se combină şi devin cea mai complexă, mai delicată şi mai sofisticată maşinărie cunoscută: omul. Dar cum funcţionează mai exact acest proces? Mai mult, cum ajunge un organism unicelular să îşi dezvolte acea scânteie extraordinară care este conştiinţa? Combinând studii de caz care monitorizează sarcini reale, cu cele mai recente imagini ecografice 4D şi grafică pe computer de înaltă rezoluţie, aceasta este povestea dezvoltării fătului uman. Este o poveste despre dragoste şi război, perserverenţă şi sacrificiu de sine. Dar mai presus de orice, este o fereastră deschisă pentru prima dată către cel mai preţios miracol al bioingineriei.

Ep. 7 – Cum se va produce sfârşitul lumii?
Mayaşii ne spun că lumea se va sfârşi anul viitor – mai exact, pe 21 decembrie 2012. Iar evenimentele cumplite produse în ultima vreme din Indonezia până în Haiti şi Japonia par să fie – pentru unii – dovezi că acest sfârşit mondial este iminent. Dar cât de probabilă este această apocalipsă globală, ştiinţific vorbind? Când se va produce? Şi, de fapt, se va produce vreodată? Unde? Şi cum? Samuel L. Jackson prezintă acest material spectaculos, realizat cu ajutorul graficii pe computer, descriind cele mai probabile variante pentru sfârşitul lumii şi apelând la cele mai performante dispozitive geologice, seismice şi telescopice în încercarea de a obţine detalii despre locul şi momentul apocalipsei, ca şi despre posibilele pierderi pe care le va provoca. E aproape sigur că aşa ceva nu se va întâmpla în timpul vieţii noastre – ba mai mult, că nici măcar copiii sau nepoţii noştri nu vor mai trăi cât să vadă aşa ceva…

Ep. 8 si Ep. 9 – Eu, om al cavernelor?
Ultimii 10 000 de ani au fost martorii unor schimbări la o scară inimaginabilă. De la primele aşezări din jurul cetăţilor Ur şi Catal Huyuk până la cele mai recente descoperiri din medicină, tehnologie, călătorii şi conectivitate, trăim cu toţii într-o lume care ar fi de nerecunoscut pentru strămoşii noştri primitivi. Însă pe lângă toate aceste schimbări tehnologice, cât de mult ne-am schimbat noi, oamenii? Cât de mult ni s-a schimbat corpul? Dar mintea? Morgan Spurlock prezintă acest episod fascinant.
Într-un experiment social extraordinar, zece oameni moderni se întorc în timp pentru a trăi viaţa oamenilor primitivi, hrănindu-se doar cu ce pot vâna sau culege şi îmbrăcându-se doar cu ce pot tăbăci sau ţese cu mâna lor. Având ca adăpost o simplă peşteră, ei vor folosi numai tehnici şi tehnologii paleolitice, încercând să supravieţuiască astfel timp de o lună.
Vor reuşi oare să treacă peste dificultăţile vieţii primitive? Sau vor renunţa rapid şi se vor grăbi să se întoarcă la vieţile cu încălzire centrală şi conexiune la Internet?

Ep. 10 – Există viaţă veşnică ?
Vom reuşi vreodată să avem viaţă veşnică? Şi, dacă da, când anume? În 2011, Adam Savage avea 43 de ani. Acum suntem în anul 2967 şi Adam, în vârstă de 1000 de ani, face o retrospectivă a vieţii sale, dezvăluindu-ne cum ştiinţa medicală a secolului 21 i-a transformat organismul şi a creat un super-om cibernetizat, care poate trăi veşnic. Programul vorbeşte despre transumanitate, download-uri cerebrale, organe care se autoregenerează şi transplanturi totale de corp. Totul – doar pentru a deveni primul om din lume care a împlinit 1000 de ani.

Ep. 11 – Există viaţă pe Mike ? Cât de curat este corpul uman?
Ne facem duş, ne facem baie, ne dăm cu parfumuri şi deodorante. Suntem mai curaţi şi mai sănătoşi decât am fost vreodată de-a lungul istoriei omenirii. S-ar putea deci să ne surprindă să aflăm că pe noi trăiesc de 10 ori mai multe chestii decât celulele din corpul nostru. De la flora intestinală până la fauna de pe pielea şi din părul nostru, acest film explorează speciile sălbatice care fac parte din organismul uman, prezentându-le în detalii uluitoare, microscopice, şi combinând creativitatea documentarelor despre natură cu charisma vedetei Discovery, Mike Rowe.

Ep. 12 – Ce înseamnă “Rău” ?
Eli Roth ştie multe despre natura Răului. Acest maestru al filmului horror semnează filmul “Hostel”, care ne-a terifiat cu violenţa actelor cumplite ale unor maniaci. Acum, Eli vrea să ne prezinte cel mai groaznic monstru posibil, capabil să comită o crimă cu sânge rece, la cel mai mic imbold: omul obişnuit. Roth şi echipa lui de specialişti în psihologie vor derula mai multe experimente uluitoare, dezvăluind capacitatea de a face rău care există în orice om şi prezentând descoperiri uluitoare. Eforturile lui Roth comemorează împlinirea a 50 de ani de la un experiment absolut năucitor, creat de Profesorul Stanley Milgram de la Universitatea Yale. Milgram a vrut să afle de ce, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cetăţenii germani au dat dovadă de atâta obedienţă când li s-a comandat să comită crime oribile precum genocidul. În final, rezultatele experimentului lui Milgram s-au dovedit a fi general valabile şi mult mai terifiante decât s-ar fi aşteptat oricine…Roth explorează natura Răului pe mai multe fronturi, în prezent şi în trecut, urmărind deopotrivă filosofi şi maniaci – şi culminând cu un nou set de Experimente Milgram, care vor fi pilonul de susţinere al programului.

Ep. 13 – Vor prelua roboţii lumea?
Legea lui Moore (denumită astfel după numele co-fondatorului Intel, Gordon Moore) afirmă că numărul de tranzistori de pe un cip se va dubla la fiecare doi ani. Conform acestor calcule, undeva în jurul anului 2050 computerele vor depăşi ca inteligenţă şi performanţă creierul uman în aproape toate zonele cunoaşterii. În acelaşi timp, e foarte probabil ca progresele medicale să poată combina omul şi maşina într-un singur organism bionic, superinteligent. Acest moment de cotitură este cunoscut sub numele de “Singularitate”. Dar ce se va întâmpla după aceea? Şi oare acest organism superior va deveni o forţă a Binelui sau a Răului? Pornim împreună într-o incursiune în viitorul omenirii, urmărind o docu-dramă care explorează efectele directe ale acelui moment decisiv.

Ep. 14 – Cum funcţionează drogurile?
Din vremuri imemoriale, oamenii au apelat la tot felul de substanţe care să le inducă energii supraomeneşti, viziuni bizare şi senzaţii din altă lume. Uneori, motivele au fost ritualice, alteori – religioase, iar alteori – pur şi simplu recreaţionale.
Dar ce anume conţin aceste substanţe speciale, denumite narcotice? Ce structură chimică au? Şi în ce mod ne modifică trupul şi mintea? De ce persoanele care le folosesc devin dependente de ele – şi uneori chiar mor din cauza lor?
Robin Williams, care a trăit momentele bune şi mai puţin bune ale abuzului de astfel de substanţe, ne poartă într-o incursiune minuţioasă şi şocantă, care pune pe gânduri şi trezeşte la realitate telespectatorul, prezentând psiho-fiziologia drogurilor psihotropice cu ajutorul graficii pe computer performante, în 3-D.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here