1
(1)

Peștera Denisova din Munții Altai a devenit faimoasă în anul 2010, atunci când specialiștii de la Institutul Max Plank din Leipzig, Germania, analizând un molar descoperit în peștera cu pricina, au anunțat că acesta aparține unei specii umane complet necunoscute. De atunci și până în prezent, misterul denisovanilor, așa cum a fost numită misterioasa specie umană, a continuat să surprindă cu fiecare nouă descoperire.

Anul acesta, cu ocazia campaniei anuale de săpături, arheologii ruși coordonați de către Mihail Șunkov, directorul Institutului de Arheologie și Etnografie din Novosibirsk, au scos la iveală un instrument care surprinde prin finețea sa, dar și prin meticulozitatea cu care a fost creat. Este vorba despre un ac, de departe cel mai vechi descoperit vreodată, atât de fin realizat încât doar în perioada neolitică putem găsi un corespondent al său. Acul are o vârsta de circa 50.000 de ani și nu a fost creat de către Homo sapiens, ci de către denisovani. Cel puțin așa afirmă arheologii ruși, cei care anunță că acul a fost descoperit în același context stratigrafic îm care au fost descoperite și puținele rămășițe denisovane.

Acul cu o lungime de 7 centimetri a fost creat dintr-un os de pasăre încă neidentificată, și este atât de bine păstrat încât poate fi folosit și în prezent. Aceasta este o tehnologie ce depășește cu mult capacitatea creatoare, cel puțin cea cunoscută de noi, a lui Homo sapiens sau Homo neanderthalensis, speciile umane contemporane cu denisovanii.

bratara-denisovani

Pe lângă acest artefact unic, arheologii ruși au descoperit în anul 2008 o brățară extrem de bine realizată, din clorit – un mineral de culoare verde – , de care atârna un pandantiv, cel mai probabil legat inițial cu o curea de piele. Modul în care a fost șlefuită brățara, la fel ca și modul în care a fost perforată pentru a atârna pandantivul, îi uimește și astăzi pe arheologii din toată lumea. Cu o vârstă de circa 40.000 de ani, aceasta este cea mai veche brățară de piatră descoperită vreodată. Mai mult, ridică întrebarea dacă acei misterioși denisovani nu erau cumva mai avansați decât neanderthalienii sau neanderthalienii?

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?