Descoperirea pune capăt disputelor privind existenţa sau inexistenţa unui amfiteatru roman în regiunea Yorkshire. Arheologii au dezgropat legendara arenă, situată în vârful dealului Studforth, din împrejurimile satului Aldborough.

 

Se pare că vestigiul, descoperit cu ajutorul unor senzori geomagnetici, era una dintre cele mai mari arene în aer liber din nordul Angliei, construită de romani în perioada de aproape 400 de ani de ocupaţie romană în Britannia.

Amfiteatrul, de formă ovală, a făcut timp de sute de ani obiectul unor speculaţii, mulţi susţinând că este o simplă legendă. Chiar conducătoarea echipei de cercetători ai Universităţii Cambridge, care a copilărit în zonă, a aflat despre posibila existenţă a unei astfel de construcţii din legendele spuse de bunicul său.

Arheologii cred că amfiteatrul era construit lângă o arenă sportivă şi au transformat întreaga zonă într-un şantier arheologic.

Descoperirea este ultima dintr-un lung şir de vestigii romane găsite în jurul satului Aldborough, alături de rămăşiţe ale unor ziduri de cetate, care sugerează faptul că acesta îndeplinea rolul de fort, numele roman al localităţii fiind Brigantes.

\"(w540)

Existenţa unor astfel de construcţii romane în nordul Albionului, provincie cunoscută drept Britannia Inferior, precum şi a unor mozaicuri cu inscripţii în greaca veche, dovedesc faptul că regiunea era mult mai prosperă, populată şi civilizată decât se credea până acum.

Sursa

 

Participă la concurs! și ai șansa de a câștiga o invitație dublă la super flmul SF Cowboys & Extratereștri!