0
(0)

Analizând ADN-ul recuperat dintr-un sit subacvatic de pe coasta sudică a Angliei, o echipă de cercetători de la Universitatea din Warwick a descoperit urme de grâu mai vechi cu două mii de ani decât practica agriculturii în insulele britanice.

 

Descoperirea, publicată în revista Science, sugerează cu vânătorii-culegători din vestul Europei făceau comerț cu agricultorii din estul continentului, suplimentându-și dieta bogată în proteine cu produse din cereale.

Echipa condusă de Dr. Robin Allaby încerca să examineze microfosile și ADN străvechi depuse în situl subacvatic de la Bouldnor Cliff, o așezare scufundată acum 8.000 de ani pe fondul topirii ghețarilor, pentru a reconstrui imaginea florei și faunei din acele timpuri. Spre surpriza lor, oamenii de știință a descoperit ADN de alac, o specie primitivă de grâu, ce se cultiva în estul Europei. Nu există însă nicio dovadă a cultivării acestui tip de grâu în Britania mai devreme de acum 6.000 de ani, nici a polenului acestei plante în sedimente atât de vechi din vestul Europei, singura explicație fiind aceea că vânătorii-culegători obțineau grâul la schimb cu alte produse, cu agricultorii din est.

„Departe de a fi o lume insulară, izolată, Britania mezolitică era strâns legată de Europa nu numai cultural cui și fizic încă de acum cel puțin 8.000 de ani”, a declarat Allaby.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here