1
(1)

Ați văzut titlurile și articolele care anunțatu că Germania va interzice motoarele diesel? Dacă da, permiteți-mi o lămurire: e fake news. Mă rog, nu atât un fake news, cât mai degrabă o denaturare a faptelor, din cauza modei mass-media și social-media de a rezuma cât mai pe scurt (și cât mai „wow!”) un subiect.

De fapt, știrea adevărată este aceasta: cel mai înalt for legislativ din Germania a hotărât că este LEGAL și ÎN CONFORMITATE cu regulile Uniunii Europene ca autoritățile locale să poată impune măsuri drastice, de genul interzicerii mașinilor cu motoare diesel în localități, DACĂ acest lucru poate reduce semnificativ riscurile la SĂNĂTATEA populației.

Explicația deciziei

Decizia vine pe fondul câștigării proceselor intentate de un grup de asociații de mediu și de protecție a drepturilor cetățenilor, care au dat în judecată primăriile din Stuttgart și Dusseldorf pentru depășirea sistematică a limitelor de poluare. În special a limitelor de NOx, emisii provenite în principal de la motoarele diesel.

Așa că autorităților acestor două metropole germane aglomerate li s-a impus de către justiție să adopte cât mai urgent interdicții de circulație pentru mașinile diesel cu norme de poluare sub standardele Euro 6. Cel puțin până la scăderea nivelului de poluanți sub limitele maxime admise. Iar argumentele nu au ținut doar de sănătatea populației.

Ci mai ales de iminenta penalizare a Germaniei de către UE din cauza nerespectării obligațiilor de reducere a poluării. În nu mai puțin de 70 de orașe germane limitele de NOx depășesc chiar și cu 50% valorile maxime impuse de UE. Și, după cum știu deja și copiii de la grădiniță, poluarea nu mai este un fenomen zonal, ci afectează și statele învecinate.

Lucrurile stau puțin altfel

Deși pare incredibil, este adevărat: Germania riscă să fie amendată usturător de Comisia Europeană din cauză că autoritățile nu și-au făcut treaba pentru a limita poluarea. Iar aici vorbim în special de poluarea mașinilor diesel, o componentă importantă atât pentru viața de zi cu zi a nemților, dar mai ales pentru industria auto gigantică „Made in Germany”.

Se estimează că, pe șoselele și autostrăzile germane, circulă în jur de 15 milioane de mașini diesel. Din care vreo 12 miloane respectă norme de poluare de maximum Euro 5. Evident că știrea fals prezentată („Germania interzice motoarele diesel!”) a produs panică și furie. De înțeles, din moment ce 80% dintre utilizatorii de mașini diesel ar fi afectați de această decizie, nu?

Dar, așa cum am explicat la început, decizia Curții Administrative Supreme din Lepzig nu presupune interdicția mașinilor. Ci doar le permite administrațiilor locale să ia și astfel de decizii, în caz de forță majoră. Iar depășirea limitelor maxime de poluare e un caz de forță majoră – mai ales dacă riști să fii și amendat de UE pentru asta.

Oricum, primăriile din Stuttgart și Dusseldorf se folosesc de multe excepții. De exemplu, nu pot impune interdicții mașinilor diesel Euro 5 decât după depășirea termenului de 5 ani de la introducerea normelor Euro 6. Iar anumite categorii de persoane sau firme pot fi excluse de la aceste interdicții – în principal dacă e vorba de servicii esențiale pentru comunitate.

Așa că, dracul nu e așa de negru. Însă, când factorul politic își bagă coada, apar…

… implicații sociale majore

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cunoscută pentru strânsele legături cu industria auto (a se citi „fan al măsurilor protecționiste pentru Big Auto”), a folosit această panică pentru a-i asigura pe cetățeni că dieselul nu va fi interzis. Iar Ministrul Mediului a declarat că se vor găsi soluții pentru evitarea unor astfel de măsuri.

Politicianism mai mult sau mai puțin ieftin, câtă vreme în Germania legea-i lege, nu tocmeală. După ce focul s-a mai domolit, oamenii au început să fie mai atenți la explicațiie pertinente ale jurnaliștilor cu capul pe umeri, iar acum situația stă puțin altfel. Dacă nu se iau măsuri, poluarea în orașe va rămâne la fel de mare sau chiar va crește, iar populația va suferi. În plus, amenda de care e pasibilă Germania e usturătoare.

Așa că, judecând rațional, și alte municipalități, aflate pe lista neagră a poluării, se pregătesc să impună astfel de măsuri, cât mai rapid. Iar cea mai mare parte a populației începe să fie de acord cu aceste decizii drastice, din categoria „un rău necesar pentru a elimina un rău și mai mare”, ca să zic așa.

Mai nou, se întoarce foaia: încep să apară din ce în ce mai multe acuzații la adresa producătorilor auto (care au marșat așa de mult pe diesel), dar și la adresa politicienilor (care au încurajat, prin cadrul legislativ, proliferarea unor motoare pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a inclus, de ceva vreme, pe lista surselor cancerigene!). Ceea ce nivelează terenul pentru un viitor clar.

Dieselul devine indezirabil în Germania

Scandalul Dieselgate nu a fost cutremurul devastator pe care mulți, chiar și eu, îl preconizau în industria auto.

Vânzările de mașini diesel în Germania au scăzut doar ușor, iar nivelul poluării din transporturi a continuat să crească, încet și sigur. Politicienii nu au impus taxarea drastică a noxelor, producătorii se mișcă foarte încet cu planurile de electromobilitate, iar populația… ei bine, are memorie cam scurtă, ca s-o spun pe șleau.

Acum, însă, noua furtună mass & social media a venit ca un nou duș rece. De ce? Deoarece a devenit clar că diversele soluții de impozitare și taxare a poluării mașinilor au dat greș. Singura soluție rămâne pur și simplu interzicerea circulației mașinilor poluante în mediul urban. Sunt deja capitale europene unde acest lucru se întâmplă, iar locuitorii au depășit foarte rapid momentele de inflamare.

Este exact ca în cazul legilor anti-fumat: indiferent cât ai vrea să-i taxezi pe fumători, doar interzicerea fumatului în spații închise poate elimina riscurile la adresa sănătății celorlalți. Acum, mașinile au rol de țigări, iar orașele de spații închise. Logic ca „bună ziua”, nu credeți?

Prin urmare, orașele au libertatea de decizie, presiunea populară fiind mai importantă decât declarațiile populist-policianiste. Iar analiștii economici estimează că urmează o devalorizare mult mai accentuată decât până acum a mașinilor diesel, în special a celor vechi. Nici nu se mai pune problema rentabilității: dacă pur și simplu îți este interzis să circuli în oraș cu mașina, care mai e valoarea ei?

Așa că piața de mașini diesel second hand din Germania începe să se aglomereze. Iar mașinile astea trebuie să iasă cumva din „țara dieselului”. Păi și cum pot scăpa nemții de „țigările” lor poluante?

Unde nu-i taxă, vai de noi

La începutul lui 2017, în România a fost eliminată controversata taxă auto de primă înmatriculare. Ca urmare, am asistat la o adevărată invazie de mașini second hand, cele mai multe dintre ele foarte vechi și cu motoare diesel poluante. Am scris mai multe despre acest subiect într-un editorial (care a cam încins spiritele pe FB), dar am și făcut o amplă analiză a situației (cu grafice și cifre concludente).

Ideea de bază este că trebuie să stopăm această invazie, dar să evităm și un eventual infringement al UE dacă o facem fără cap – cum a fost taxa auto… Prin urmare, cea mai rapidă soluție ar fi implementarea unui impozit pe poluare, calculat astfel încât să descurajeze utilizarea mașinilor foarte vechi, în special a celor diesel.

Ar fi bine-venite și măsuri ale autorităților locale, care să limiteze accesul mașinilor vechi și poluante în localități – dar aici permiteți-mi să mă îndoiesc de capacitatea factorului politic românesc de a lua măsuri eficiente în timp util care chiar să fie în beneficiul populației… (risc să duc discuția pe o pantă total fără legătură cu Știință & Tehnică)

În lipsa unor măsuri urgente și drastice, știm exact ce se va întâmpla. Avem chiar exemplul Germaniei la îndemână.

O Germanie în care orașele s-au umplut până la refuz de mașini diesel poluante. Ceea ce a dus la depășirea limitelor legale a noxelor. Care, pe de o parte, amenință grav sănătatea populației. Iar, de celalaltă parte, atrage penalizări usturătoare din partea Uniunii Europene. O situație „între ciocan și nicovală”, pe care sunt foarte curios cum o vor gestiona nemții.

Justiția, însă, și-a spus cuvântul la ei. Și este pro-interdicție. Deocamdată, interdicția mașinilor diesel nu este impusă cu forța, rămânând la latitudinea autorităților locale sau zonale. Dar eu sunt pregătit să pariez cu oricine că deja Comisia Europeană lucrează la o legislație în acest sens, pe care o văd pusă în aplicare în mai puțin de 5 ani de zile.

Pe final, îmi rămâne doar o întrebare pentru factorii noștri de decizie: rămânem adepții lui „merge și-așa” până când va pune UE piciorul în prag? Sau suntem capabili să facem acum pașii necesari, indiferent cât de nepopulari, pentru a evita să ajungem în situația Germaniei?

P.S.
Sunt curios dacă la Salonul Auto de la Geneva, care se deschide pentru marele public chiar în 8 martie, dieselul va mai fi lăudat de producători, în special de cei germani…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 1 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?