0
(0)

Rechinii ne sperie. Este o urmare a filmelor hollywoodiene care ni-i înfățișează ca pe niște monștri sângeroși ai mărilor, dar și o reacție interioară firească atât la aspectul lor înspăimântător, cât și la faptul că o confruntare cu un astfel de animal nu poate avea loc decât într-un mediu mai degrabă ostil pentru om, în apele adânci și misterioase ale oceanelor lumii.

 

Violența asaltului neașteptat și de o cruzime mașinală a rechinului, dimpreună cu nu tocmai puținele relatări de atacuri furibunde împotriva oamenilor, îi oferă acestuia calitatea de inamic natural emblematic al speciai noastre. Dar sunt rechinii niște mâncători de oameni și ne vânează ei în mod predilect?

„Nouăzeci la sută sau chiar mai mult din incidentele cu rechini se petrec din greşeală. Aceştia au impresia că suntem altceva”- Gary Adkison, scafandru („Sharkbite! Surviving the Great White”)

Deşi atacurile rechinilor pot părea sălbatice şi brutale, nu trebuie să uităm că rechinii nu sunt creaturi meschine care stau tot timpul la pândă şi atacă oamenii. Sunt animale care îşi ascultă instinctele, la fel ca toate celelalte creaturi. Ca răpitori aflaţi în vârful lanţului trofic al oceanului, rechinii sunt făcuţi să vâneze şi să mănânce cantităţi enorme de carne.

Regimul alimentar al unui rechin este alcătuit din alte creaturi marine – în principal peşti, broaşte ţestoase de mare, balene, lei de mare şi foci. Oamenii nu intră în meniu. De fapt, oamenii nu asigură suficientă carne cu conţinut ridicat de grăsimi pentru rechini, care au nevoie de foarte multă energie pentru a-şi menţine corpurile mari şi musculoase.

Dar dacă rechinii nu au niciun interes să mănânce oameni, de ce ne atacă? Primul indiciu ni-l oferă modul în care se desfăşoară cele mai multe atacuri ale rechinilor. În majoritatea atacurilor cunoscute, rechinul muşcă victima, rămâne acolo câteva secunde (eventual târăşte victima prin apă sau pe sub apă), apoi o abandonează.

Foarte rar se întâmplă ca un rechin să atace în repetate rânduri şi chiar să mănânce o victimă umană. Pur şi simplu, rechinul confundă omul cu ceva ce mănâncă de obicei. De îndată ce îi simte gustul, rechinul îşi dă seama că nu este mâncarea lui obişnuită şi îl abandonează.

Confuzia rechinului este mai uşor de înţeles dacă începem să analizăm lucrurile din perspectiva acestuia. Multe victime ale atacurilor sunt surferi sau persoane care ies pe apă cu placa. Un rechin care înoată pe dedesubt vede o formă oarecum ovală, cu braţele şi picioarele atârnate, vâslind. Această imagine seamănă foarte bine cu un leu de mare (principala pradă a marelui alb) sau cu o broască ţestoasă de mare (hrana obişnuită a rechinilor-tigru).

Programul Discovery își propune să le ofere privitorilor o serie de documentare în care aceștia vor afla de ce atacă rechinii, cum se desfăşoară un atac şi ce tipuri de rechini atacă oamenii cel mai des. De asemenea, vom vedea şi câteva metode de a evita atacurile rechinilor.

Shark Week – celebra săptămână a rechinilor de la Discovery Channel, revine în vara aceasta cu programe noi, în perioada 22 – 28 august. În fiecare seară, de la orele 21.00, telespectatorii vor avea ocazia rară de a \”înota\” alături de experţi în lumea subacvatică, urmărind o selecţie a unora dintre cele mai reuşite programe dedicate temuţilor prădători ai oceanului.

Realizat în colaborare cu cei mai mari cercetători din toată lumea şi oferind informaţii interesante despre comportamentul şi caracteristicile diverselor specii de rechini,  programul este una dintre cele mai urmărite selecţii de documentare ale Discovery Channel.

Descrierea programelor

Omul-rechin: Povestea din spatele filmului \”Fălci\”

Luni, 22 august, ora 21.00

Frank Mundus, pescarul ale cărui experienţe au inspirat renumitul film Fălci, realizat la Hollywood, îşi continuă aventura alături de rechini. În calitatea sa actuală de conservaţionist, însoţit de camere, Frank mai face o ultimă încercare. Pătrunzând în lumea rechinilor, acesta încearcă să ne educe şi să ne amuze cu întâlnirile sale explozive. Frank se scufundă alături de unele dintre cele mai de temut animale de pe glob, între care: rechinul cap-de-ciocan, rechinul galben, mako şi rechinul-tigru. Este o carieră clădită pe hotărâre, ambiţie şi promovarea unui nou tip de înţelegere.  Află care sunt secretele sale, care sunt tehnicile sale de scufundare şi ce sisteme de protecţie foloseşte.

Supravieţuitorii atacurilor de rechin

Marţi, 23 august, ora 21.00

Studiind cazuri de atacuri de rechini şi relatări ale supravieţuitorilor, aflaţi adevărul despre cel mai eficient prădător marin din lume şi cum puteţi supravieţui întâlnirii cu el. Anual, sunt raportate aproximativ 60 de cazuri de atacuri ale rechinilor asupra oamenilor, dintre care un procent foarte scăzut sunt fatale.

Rechinul-taur prezentat de Nigel Marven

Miercuri, 24 august, ora 21.00

Rechinul-taur: 2,7 m de forţă şi muşchi, unul dintre cele mai agresive animale de pe Pământ. Îl însoţim pe Nigel Marven, zoolog, în călătoria sa prin lume pentru a afla mai multe despre aceşti răpitori incredibili. Prima noastră destinaţie este Bahamas, unde Nigel îl întâlneşte pe Erich Ritterin, cercetător specializat în rechini, aflat până la brâu în ape roind de rechini-taur. Erich a stat printre rechini de sute de ori până acum, dar în mod tragic este atacat şi muşcat de picior.

Nigel hotărăşte să petreacă următoarele câteva săptămâni analizând rechinii-taur în încercarea de a afla ce a dus la accidentul lui Erich. Într-o serie de investigaţii practice, ne va arăta cum şi de ce rechinii-taur sunt cei mai nemiloşi rechini din lume.

Forma corpului: Nigel vizitează muzeul Gordon Hubbell în Florida, mai exact cea mai mare colecţie privată de cranii de rechini-taur din lume. Dinţii şi fălcile rechinului-taur sunt practic identice cu cele ale temutului mare alb.

Atitudine: rechinii-taur sunt agresivi şi nu se sperie de oameni. Deseori hărţuiesc vânătorii subacvatici şi le fură peştele din harpoane! Reconstituim o astfel de întâlnire înspăimântătoare.

Teritoriul de vânătoare: rechinii-taur vânează în ape de mică adâncime, motiv pentru care se află în contact direct cu oamenii. Vedem o pisică de mare imensă, sfâşiată în două de un rechin-taur agresiv. Există şi victime umane; Nigel se întâlneşte cu un pescar african rămas fără un picior din cauza unui rechin-taur şi cu doctorul care i-a salvat viaţa. Vedem şi plasele complicate folosite pentru a proteja plajele din Africa de Sud de rechinii care dau târcoale.

Ape dulci: rechinul-taur poate trăi în ape dulci, fiind practic unic printre rechini; au fost găsiţi chiar şi la 2.800 de km în amonte pe Mississippi. În Australia, Nigel întâlneşte un expert în rechini şi prinde rechini-taur tineri pe un râu frecventat de copii şi înotători.

Prezenţa pe glob: pot fi găsiţi pe cinci continente. Trăiesc în râurile amazoniene şi în deltele indiene – deseori, atacurile din aceste zone izolate trec neştiute, motiv pentru care rechinul-taur nu este clasificat drept cel mai periculos rechin în statisticile oficiale.

La un pas de moarte: Supravieţuitor în lupta cu rechinii

Joi, 25 august, ora 21.00

Ai putea lăsa pradă morţii un membru al echipajului pentru a-ţi salva propria piele?

Oct. 1992: Într-o zi senină de toamnă, Trashman părăseşte Maine, îndreptându-se spre Florida. Iahtul urmează să fie livrat noului proprietar. La bord se află echipajul format din cinci membri. Printre ei se numără şi Deborah Scaling Kiley, 24 de ani, un navigator cu experienţă şi prima femeie care a terminat istovitoarea cursă de iahturi în jurul lumii – Whitbread Round the World Yacht Race. Surprinşi de o furtună violentă, cei cinci membri ai echipajului sunt nevoiţi să se înghesuie în barca de salvare, fără mîncare şi apă, însă lupa pentru supravieţuire îi sileşte să facă pacturi între ei, urmând ca cei mai slabi să aibă un sfârşit tragic.

Vara rechinilor

Vineri, 26 august, ora 21.00

Derulat în ritm alert, programul Vara rechinilor studiază terifiantele atacuri ale rechinilor care au îngrozit America în vara anului 2001. Această frenezie inexplicabilă a făcut ca sute de turişti aflaţi în vacanţă pe plajele de pe coastele SUA să fie atacaţi de rechini, stârnind o panică de proporţii. Vara rechinilor prezintă supravieţuitori ai unor poveşti adevărate, care relatează cum au fost atacaţi de rechini şi dezvăluie în detalii cumplite tot ce îşi amintesc despre acele evenimente îngrozitoare, reconstituite în secvenţe şocante. Această serie ţine publicul cu sufletul la gură, dar în egală măsură explică şi cum pot fi evitate conflictele cu rechinii atunci când înotăm în ocean, permiţându-ne să înţelegem mai bine comportamentul acestor specii.


Vânătorii de mituri – Episod special despre rechini

Sâmbătă, 27 august, ora 21.00

Acest program special de două ore urmăreşte vânătorii de mituri care pornesc pe mare, din nordul Californiei către Bahamas, pentru a spulbera legendele despre rechini şi pentru a face experimente în stilul propriu tehnico-ştiinţific. Iată câteva dintre miturile abordate în această emisiune specială: Câinii atrag rechinii? Vibraţiile provocate de zbaterea unui peşte rănit atrag rechinii? Pudra de chili ţine rechinii la distanţă? Iar Adam şi Jamie creează maşinăria supremă special pentru Shark Week: un robo-rechin cu o lungime de 5 m.
Cele mai cumplite atacuri de rechin

Duminică, 28 august, ora 21.00

În ultima zi dedicată Shark Week, Discovery Channel vă propune să urmăriţi un documentar dramatic despre naufragiul navei USS Indianapolis în cel de-al doilea război mondial şi îngrozitoarelor atacuri de rechini în care şi-au pierdut viaţa sute de soldaţi. Chinul prin care a trecut echipajul este o mărturie a rezistenţei omului în condiţii vitrege. Peste 600 de bărbaţi au luptat până la moarte cu răpitori nemiloşi în habitatul lor natural. După atacul cu torpile care a scufundat nava în doar 12 minute, aproape 900 din cei 1.200 de membri ai echipajului au fost aruncaţi în mare. Rănile, setea, frigul nopţii şi căldura dogorâtoare a zilei în Pacific i-au doborât pe unii dintre ei. Dar cei mai mulţi au fost răpuşi de rechini.

Studiind cazuri de atacuri de rechini şi relatări ale supravieţuitorilor, aflaţi adevărul despre cel mai eficient prădător marin din lume şi cum puteţi supravieţui întâlnirii cu el. Anual, sunt raportate aproximativ 60 de cazuri de atacuri ale rechinilor asupra oamenilor, dintre care un procent foarte scăzut sunt fatale.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here