0
(0)

O dronă zburătoare capabilă să lanseze atacuri cibernetice aeriene și chiar să deturneze apeluri telefonice executate cu mobilul a fost construită la domiciliu de doi experți în securitatea sistemelor informatice.

 

Platforma de Supraveghere Aeriană, sau Wasp (Viespe), a fost realizată dintr-o fostă dronă militară destinată antrenării echipelor SUA de combatere a atacurilor aeriene. Richard Perkins și Mike Tassey au modificat aeronava astfel încât să detecteze și să urmărească punctele de conectare la Internet și telefoanele mobile de pe o anumită rază.

Dispozitivul poate identifica porți online nesecurizate pe care le poate exploata pentru a lansa atacuri cibernetice asupra sistemelor computerizate. De asemenea, nava poate copia codurile de funcționare ale telefoanelor GSM, pe care le va folosi apoi ca să execute apeluri telefonice în conturile acestora. În plus, hackerii pot intercepta conversații și chiar imita relee de telefonie mobilă cu ajutorul dronei.

„Este programată să zboare pe o rută predefinită și apoi să revină la bază. Am dotat-o cu abilitatea de a ataca rețele wi-fi, Bluetooth și GSM”, declară Perkins care, împreună cu Tassey, a prezentat micul avion galben cu o greutate de numai 6,3 kilograme în cadrul conferinței destinate tehnologiilor de hacking DefCon, organizată în Las Vegas la sfârșitul săptămânii trecute.

Cei doi specialiști în computere au cheltuit în total 6.200 de dolari pentru a construi drona și pretind că motivația lor a fost dorința de a determina industria computerelor să conștientizeze că oricine are acces la materialele necesare creării unui astfel de dispozitiv hi-tech.

Totuși, implicațiile și potențialul Viespii sunt ieșite din comun și în sens pozitiv. Ea poate descoperi telefoane mobile în zone de dezastru, ceea ce ar conduce la recuperarea supraviețuitorilor, sau poate survola o astfel de zonă comportându-se ca un turn de comunicații pentru a face posibile comunicațiile în regiune.

Dar  perspectivele sumbre ale folosirii aparatului rămând prioritare și numeroase. Căzând în mâinile nepotrivite, Viespea poate ataca breșe de securitate ale companiilor, poate viola intimitatea informațională a celor mai mulți dintre noi și chiar poate transporta mici încărcături, încât să devină un dispozitiv folositor pentru un atac terorist de natură biologică sau nucleară. Este și motivul pentru care autoritățile din SUA nu vor permite dronei să zboare pe deasupra zonelor populate.

Sursa

Foto: AFP

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here