Agenția Spațială Europeană (ESA) plănuiește să lanseze în următorii doi ani, spre spațiul cosmic, o aernovă de producție privată având forma unui glonte turtit. Thales Alenia Space, compania care a construit mai multe componente din dotarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) și câțiva sateliți europeni, are sarcina de a asambla vehiculul cu pricina.

 

Intermediate eXperimantal Vehicle (IXV) este un „fuselaj autoportant” de două tone, complet lipsit de aripi și dotat numai cu două flapsuri mobile care îi controlează mișcarea. Aeronava o să fie lansată cu ajutorul unei rachete Vega, atingând viteze de 25.000 km/h și o altitudine de 450 de kilometri. Apoi va reveni pe Pământ asemenea unei navete spațiale (Space Shuttle), dar flapsurile și nu aripile o vor ghida, pentru a se parașuta, în final, în Oceanul Pacific.

Asemenea vehiculului de testare orbitală Boeing X-37B, IXV va opera autonom. Potrivit ESA, aeronava se anunță superioară în termeni de manevrabilitate și precizie, comparativ cu modelele reutilizabile anterioare.

\"(w540)

Agenția Spațială Europeană a anunțat în decembrie 2009 acordul cu Thales Alenia Space Italia în sensul dezvoltării acestei tehnologii, iar oficialii ESA au divulgat marți, în cadul Paris Air Show că procesul de construcție este gata să înceapă.

Momentan, IXV se vrea un vehicule de testare, având ca scop demonstrarea eficienței scuturilor de căldură și a altor tehnologii europene. Totuși, aeronava s-ar putea dovedi un candidat bun pentru a transporta echipaj uman la bordul ISS, sau chiar către alte destinații. Lansarea este programată pentru anul 2013, de la portul spațial European din Guiana Franceză.

Sursa

Credit foto: ESA