0
(0)

Agenția Spațială Europeană (ESA) plănuiește să lanseze în următorii doi ani, spre spațiul cosmic, o aernovă de producție privată având forma unui glonte turtit. Thales Alenia Space, compania care a construit mai multe componente din dotarea Stației Spațiale Internaționale (ISS) și câțiva sateliți europeni, are sarcina de a asambla vehiculul cu pricina.

 

Intermediate eXperimantal Vehicle (IXV) este un „fuselaj autoportant” de două tone, complet lipsit de aripi și dotat numai cu două flapsuri mobile care îi controlează mișcarea. Aeronava o să fie lansată cu ajutorul unei rachete Vega, atingând viteze de 25.000 km/h și o altitudine de 450 de kilometri. Apoi va reveni pe Pământ asemenea unei navete spațiale (Space Shuttle), dar flapsurile și nu aripile o vor ghida, pentru a se parașuta, în final, în Oceanul Pacific.

Asemenea vehiculului de testare orbitală Boeing X-37B, IXV va opera autonom. Potrivit ESA, aeronava se anunță superioară în termeni de manevrabilitate și precizie, comparativ cu modelele reutilizabile anterioare.

\"(w540)

Agenția Spațială Europeană a anunțat în decembrie 2009 acordul cu Thales Alenia Space Italia în sensul dezvoltării acestei tehnologii, iar oficialii ESA au divulgat marți, în cadul Paris Air Show că procesul de construcție este gata să înceapă.

Momentan, IXV se vrea un vehicule de testare, având ca scop demonstrarea eficienței scuturilor de căldură și a altor tehnologii europene. Totuși, aeronava s-ar putea dovedi un candidat bun pentru a transporta echipaj uman la bordul ISS, sau chiar către alte destinații. Lansarea este programată pentru anul 2013, de la portul spațial European din Guiana Franceză.

Sursa

Credit foto: ESA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here