0
(0)

Uleiul de măsline extravirgin este deja un binecunoscut „aliat” al inimii, dar numai recent s-a identificat potențialul său de a distruge rapid celulele canceroase.

 

Oamenii de știință de la Universitatea Rutgers din SUA au descoperit în componența uleiului de măsline extravirgin o substanță numită oleocantal care ucide celulele canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase. Compusul acționează prin producerea unei rupturi în organitul celular numit lizozom.

Acesta din urmă este ca un fel de „groapă de gunoi” sau centru de reciclare al celulei. Oleocantalul face ca o serie de proteine din lizozom să se verse în citoplasmă, cauzând moartea celulei canceroase. Mai mult, cercetătorii au constat că, în laborator, aplicând oleocantal pe celule canceroase, acestea au murit foarte repede, într-un interval cuprins între 30 de minute și o oră.

Lizozomul este izolat în interiorul celulei fiindcă este toxic. Dacă membrana care îl separă de restul este ruptă, atunci conținutul său se scurge în interiorul celulei. Iar lizozomul are enzime agresive care pot distruge tot ce ating. Dar oleocantalul nu afectează și celulele sănătoase, doar le suspendă temporar ciclul de viață, potrivit cercetătorilor americani. Practic, ele adorm, iar după o zi, își reiau activitatea în mod normal.

Nu se știe încă de ce, dar celulele canceroase au lizozomi mult mai mari și mai activi, ceea ce le face mai vulnerabile decât celulele sănătoase. Desigur, următorul pas al studiului este testarea în afara condițiilor de laborator a oleocantalului pentru a demonstra că acest compus din uleiul de măsline extravirgin poate ucide celulele canceroase și micșora tumorile în cazul animalelor vii.

Sursa

Credit foto: © David San Segundo / Fotolia

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here