0
(0)

Europenii aleg „Arborele European al Anului 2018”.  Anul acesta, 13 țări participă la cea de-a opta ediție a prestigiosului premiu Arborele European al Anului 2018 (Tree of the Year 2018).

După șase ani de absență din concursul european, România a reintrat în competiție cu stejarul pedunculat multisecular Quercus robur, din orașul Cajvana (jud. Suceava).

În intervalul 1-28 februarie, sunteți invitați să alegeți 2 arbori preferați, prin vot online la www.treeoftheyear.org .

În fiecare an, concursul primește peste 200.000 de voturi din întreaga Europă.
Arborele European al Anului (European Tree of the Year) este o competiție internațională anuală, organizată de Environmental Partnership Association (EPA), cu sediul în Cehia, susținută de Comisia Europeană, menită să desemneze cel mai îndrăgit arbore (loveable tree) din Europa. EPA (1997) este un consorțiu format din șase fundații din: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care sprijină proiecte bazate pe comunitate, al căror scop este protejarea mediului și sprijinirea comunităților locale și a societății.

Stejarul pedunculat multisecular Quercus robur, din orașul Cajvana (jud. Suceava) – credit Nicolae Robu

Scopul concursului Copacul Anului („Tree of the Year”) rezidă în sensibilizarea comunităților, în consolidarea relațiilor dintre oameni și conștientizarea lor față de mediul în care trăiesc, față de serviciile ecosistemice de suport, de reglare, economice și culturale, oferite de arbori, în general și de arborii seculari, unici și/sau cu valoare cultural-istorică și comunitară deosebită, în particular.

Arborele European al Anului evidențiază legătura emoțională dintre indivizii unei comunități și arborii reprezentativi din punct de vedere natural și cultural-istoric, atât la nivel local, cât și din perspectiva semnificației lor pentru patrimoniul natural și cultural al Europei.

Concursul nu caută cel mai frumos arbore, ci un copac simbol, cu o poveste care a rămas întipărită în memoria comunității care îl înconjoară.

Clasamentul în concursul „Arborele European al Anului” va deveni secret în momentul în care votul intră în faza finală – începând din 22 februarie și până în 28 februarie. În acest fel, fanii și susținătorii nu vor cunoaște câștigătorul decât în momentul anunțul final.

Câștigătorii vor fi premiați, în cadrul ceremoniei găzduită de deputatul european Pavel POC, la Parlamentul European de la Bruxelles.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?