0
(0)

Momentul culminant al misiunii S&T din SUA, Marea Expediție Americană, va fi documentarea eclipsei totale de soare, din 21 august. Avem motive foarte seriose pentru a acorda o asemenea atenție acestui fenomen astronomic.

Dată fiind dimensiunea globală a ușurinței în comunicare, socializarea și toate formele de mass-media apărute odată cu internetul și cu noile tehnologii, eclipsa care traversează cea mai tehnologizată și modernă națiune a lumii va fi cel mai urmărit eveniment științific din toate timpurile.

marea-expeditie-americana-eclipsa-stiinta-tehnica-1De exemplu, BBC anticipează că numărul celor care vor urmări fenomenul de eclipsă totală va depăși numărul celor care au văzut live aselenizarea din 1969! Pentru americani, cel puțin, The Great American Eclipse se anunță un show de proporții, deoarece ultima eclipsă văzută de pe teritoriul continental al SUA s-a produs în 1978 (acum aproape 40 de ani), iar ultima care a traversat de la vest la est SUA a fost în 1918 (acum aproape 100 de ani).

Din 1776, de la declarația de independență a SUA, nu s-a mai întâmplat ca o eclipsă să traverseze numai o singură națiune! Glumind puțin, nu este exclus ca acest fenomen astronomic să fie speculat și de administrația Trump, drept un semn al programului „Let’s make America great again”…

marea-expeditie-americana-eclipsa-stiinta-tehnica-2Revenind, însă, cu picioarele pe pământ, remarcăm cel mai interesant proiect din istoria observării eclipselor: CATE – citizen experiment – este finanțat de NASA și de câteva universități de pe teritoriul SUA. În cadrul CATE, de-a lungul benzii de totalitate vor fi montate 60 de telescoape identice, prevăzute cu camere de fotografiat/filmat identice, care vor înregistra fenomenul la o rezoluție foarte înaltă.

Toate imaginile vor fi montate ulterior într-un film de 90 de minute, cât îi trebuie umbrei Lunii să traverseze Statele Unite. Acest Mega Movie va surprinde în mișcare coroana solară, un demers la care visează cercetătorii de câteva secole și care este de așteptat să aducă informații foarte prețioase despre Soare.

marea-expeditie-americana-eclipsa-stiinta-tehnica-3În ce privește echipa Știință & Tehnică, iată de ce am ales Wyoming pentru observarea și documentarea acestei eclipse:

  • statistica de cer senin arată excelent în vecinătatea orașului Casper, locul nostru de observație (vă lăsăm pe voi să faceți legături amuzante cu fantoma cu același nume…);
  • statul Wyoming beneficiază de o infrastructură bună, puțini locuitori care să aglomereze autostrăzile și un drum care străbate statul de la vest la est, fix pe banda de totalitate, excelent în cazul în care va trebui să ne relocăm (în caz de vreme nefavorabilă);
  • singura zonă cu cer posibil mai degajat de nori decât Wyoming este statul Oregon, din nord-vestul SUA; însă aici se produc cu regularitate incendii, care provoacă nori de fum, la fel de periculoși pentru observații ca norii obișnuiți;
  • preferăm să facem transmisiile si observația eclipsei dintr-un loc închiriat; ne așteptăm ca locurile publice să fie foarte aglomerate, iar locurile libere să fie cu taxe piperate în orele eclipsei.

Așadar, urmărește-ne în #MareaExpeditieAmericana!

parteneri-marea-expeditie-americana-7-31

Mulțumiri speciale domnului Nicolae Dimaca, lui Florin Micu (TIPRO) și LynxTV

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?