0
(0)

Cercetătorii germani au găsit pe teritoriul insulei africane Madagascar patru noi specii de şopârle mici, printre care şi una de cameleoni miniaturali, cu lungimi de maxim 29 mm. Specia de mini-cameleoni se numeşte Brookesia Micra şi poate fi în pericol, potrivit specialiştilor.

 

Descoperirea cercetătorilor germani, conduşi de dr. Frank Glaw de la Colecţia Zoologică de Stat din Munchen, a fost publicată în revista PLoS ONE.

Echipa de savanţi a pornit expediţia nocturnă în timpul sezonului ploios, cu scopul de a descoperi noi specii de animale. Micile creaturi pot fi găsite mai uşor noaptea, atunci când ele se urcă pe frunze, profitând de somnul prădătorilor mai mari.

Cea mai mică dintre noile specii, numită Brookesia Micra a fost găsită pe o insuliţă calcaroasă. Lungimea sa poate ajunge la maturitate la maxim 29 mm. Dr. Glaw pune această dimensiune redusă pe seama unui efect insular (în habitate restrânse, precum cele insulare, speciile au tendinţa să se micşoreze în timp) dublat: „este posibil ca marea insulă Madagascar să fi produs un grup de cameleoni pitici, iar această insulă foarte mică să fi produs aceste specii miniaturale”.

\"(w540)

În ciuda dimensiunilor sale miniaturale, Brookesia Micra nu este cea mai mică specie de şopârle existentă, aceasta fiind Sphaerodactylus ariasae, cu o lungime de numai 18mm.

\"(w540)

Pe lângă Brookesia Micra, cercetătorii nemţi au găsit încă alte trei specii de mini-şopârle. Având un aspect foarte asemănător, pentru a putea fi siguri de faptul că sunt specii diferite, oamenii de ştiinţă au efectuat asupra lor analize genetice. Cu această ocazie, s-a putut observa că există diferenţe genetice remarcabile între ele, indicând potrivit specialiştilor, o separare a speciilor cu milioane de ani în urmă.

Fiecare dintre noile specii are un habitat foarte limitat, în cazul celei mai mici dintre ele, acesta fiind de numai 1 km2. De aceea, cercetătorii consideră conservarea acestor habitate ca esenţială pentru supravieţuirea speciilor micro-endemice. De altfel, una dintre ele, Brookesia Tristis a fost găsită într-o pădurice izolată din apropierea unui oraş în expansiune.

\"(w540)

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here