0
(0)

Danielė și Alizée (sau sateliții Galileo cu numărul 15 și 16) au ajuns astăzi pe orbita corectă, după o lansare impecabilă la bordul unei rachete rusești Soyuz ST-B, operată de compania europeană Arianespace.

Galileo este un sistem de poziționare prin satelit dezvoltat de Comisia Europeană și va fi controlat de instituții civile, spre deosebire de corespondentul american GPS, care este în proprietatea US Air Force. Sistemul va conține în total 30 de sateliți (24 activi și 6 de rezervă) și va fi funcțional de la finalul acestui an, dar varianta sa completă este așteptată să fie urcată pe orbită până la sfârșitul anului 2020. După GPS și GLONASS, Galileo va fi al treilea sistem de poziționare globală activ, care acoperă întreaga planetă și spre deosebire de cele două, va conține și facilități folosite de echipele de salvare în cazul unor situații de urgență.

Detalii despre lansare de astăzi, dar și despre modul în care sistemul de poziționare european măsoară timpul (și o face foarte precis, având la bord două ceasuri atomice sincronizate), puteți citi într-un articol detaliat publicat pe parsec.ro.

Lansarea Soyuz, cu doi sateliți galileo la bord
Lansarea Soyuz, cu doi sateliți galileo la bord

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?