0
(0)

British Geological Survey a publicat recent o listă conţinând elemente rare ale Pământului, numite „metale tehnologice”. Printre ele se numără indiul şi nobiul, folosite din plin în industria electronică şi extrem de căutate pe piaţă.

 

Lista include 52 de astfel de elemente pe cale de dispariţie şi aduce informaţii despre cantităţile în care acestea se mai găsesc pe Pământ, unde sunt depozitate ori stabilitatea politică a ţărilor extractoare.

Cu ocazia unui festival ştiinţific din Bradford, Marea Britanie, Andrew Bloodworth, reprezentant al British Geological Survey, consideră că riscul de dispariţie de pe piaţă a acestor elemente este legat mai mult de factori umani decât de abundenţa lor în natură. Astfel de factori ar fi cei de natură geopolitică, precum naţionalismul asupra resurselor naturale al unor ţări, cei legaţi de accidente ori cei legaţi de eficienţa procesului de extracţie. Aceşti factori sunt extrem de importanţi, prin prisma monopolului pe care anumite ţări îl au asupra unor astfel de resurse – de exemplu, 97% dintre elementele rare ale Terrei, printre care neodyniul şi scandiul, sunt extrase din China. De fapt, tot China este cea care extrage peste 50% şi dintre materialele incluse în prezenta listă.

Andrew Bloodworth speră ca publicarea acestei liste să ducă la conştientizarea nevoii de diversificare a surselor de materie primă, existând şi multe alte locaţii de unde acestea pot fi extrase, cum ar fi depozite geologice din Africa de Sud, Brazilia, Australia sau chiar S.U.A.

O explicaţie a acestei lipse de diversificare a surselor este aceea că, în urmă cu un deceniu, astfel de materiale nu prezentau mare interes pentru industrie. Însă, în prezent, ele sunt folosite în producţia de telefoane mobile, maşini electrice, acumulatori etc. La o producţie anuală de 50 milioane de telefoane, volumul de metale tehnologice necesar creşte necontenit, potrivit lui Alan McLelland, de la Centrul Naţional de Metale Tehnologice.

Reciclarea metalelor conţinute de telefoane este în prezent prea costisitoare şi mare consumatoare de energie, autorii listei sperând că aceasta va atrage atenţia producătorilor să utilizeze şi materiale mai uşor reciclabile.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here