Robotul de tip iRobot Pack Bot, folosit la detonarea explozibililor în Irak şi Afganistan, de armata americană, era văzut ca un adevărat erou, după ce reuşise să detoneze cu succes 19 dispozitive explozibile. Însă, în timpul ultimei sale misiuni, a fost declarat KIA (Killed in Action).

 

iRobot Pack Bot sunt roboţi militari, destinaţi recunoaşterii, supravegherii şi dezamorsării de bombe. Au o greutate de circa 30 kilograme, sunt dotaţi cu patru camere video, un braţ articulat şi membre ce le permit escaladarea de obstacole sau urcatul scărilor.

Robotul distrus în misiune fusese botezat de ostaşii americani „Scooby Doo” şi era utilizat de unităţile americane de geniu de pe teritoriul Irakului, unde dezamorsase 17 dispozitive explozive improvizate, o maşină capcană şi o bombă neexplodată. Pentru fiecare dintre aceste misiuni reuşite, militarii îi făcuseră câte un semn distinctiv, aşa cum piloţii avioanelor de luptă îşi însemnează numărul victimelor doborâte pe avion.

Veteranul Scooby Doo a fost distrus în ultima sa misiune, în timp ce încerca să dezamorseze un dispozitiv exploziv improvizat. Cu toate eforturile tehnicienilor, el nu a mai putut fi reparat, astfel că în prezent a ajuns exponat, într-un muzeu din Bedford, Massachusetts.

Sursa

Sursa Foto: Gizmodo