0
(0)

Siliciul a devenit aproape nelipsit în viața de zi cu zi a omului modern, dar acesta începe să își atingă limitele pe măsură ce inginerii încearcă să creeze dispozitive tot mai mici, mai ușoare și mai portabile. Molibdenul (MoS2), un material folosit în general ca lubrifiant, ar putea fi mai eficient decât siliciul pentru construirea tranzistoarelor și a altor componente electronice.

 

Este concluzia lui Darren Quick și a lui Andras Kis, director al Laboratorului Elvețian pentru Electronică și Structuri la Nanoscară (LANES), potrivit cărora molibdenul este mai eficient energetic decât siliciul și poate fi porționat în fâșii flexibile cu grosimea de numai trei atomi. Acest lucru indică posibilitatea realizării tranzistoarelor la dimensiuni reduse de trei ori comparativ cu cele din prezent.

Iar recent, tehnologia cu pricina s-a dovedit fiabilă și în practică în urma unei testări reușite a primului microcip din molibden, la Lausanne, în  Elveția.

Straturile de siliciu încep să se oxideze la grosimi de sub doi nanometri, ceea ce le limitează în sensul exploatării lor pentru realizarea de componente electronice. În schimb, molibdenul, ce poate fi folosit în fragmente cu grosimea de trei atomi, prezintă două mari avantaje la acest capitol.

\"(w540)

În primul rând, el poate fi „activat” sau „dezactivat” la comandă mult mai rapid și cu un consum de energie mult redus, comparativ cu siliciul, ceea ce indică, măcar teoretic, că un sistem de calcul pe bază de MoS2 ar putea fi semnificativ mai rapid și mai economic energetic decât permit tehnologiile actuale.

Apoi, molibdenul pare adecvat exploatării pentru aparatura electronică flexibilă, oferind un real potențial în sensul realizării de țesături computerizate, dispozitive elastice și chiar circuite electronice care interacționează direct cu țesutul uman.

„Am construit un prototip prin aranjarea în serie a două până la șase tranzistore în cadrul unui sistem care s-a arătat capabil să proceseze operații logice binare, de unde rezultă că putem produce și cipuri mai mari. Molibdenul are câteva avantaje suplimentare chiar și în comparație cu grafenul dar, probabil, cele două materiale vor lucra cel mai bine în tandem”, a declarat Kis despre noua tehnologie.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here