0
(0)

NASA a anunțat pe 16 ianuarie că a semnat un acord cu Bigelow Aerospace pentru construirea primului modul comercial al Stației Spațiale Internaționale.

Administratorul adjunct al NASA, Lori Graver, a anunțat pe 16 ianuare că a fost semnat un contract cu Bigelow Aerospace, în valoare de 17,8 milioane de dolari. Conform contractului, Bigelow Aerospace va construi și va trimite către ISS, modulul inflatabil BEAM (Bigelow Expandable Activity Module).

BEAM este planificat să fie lansat cu ocazia celei de-a opta misiuni SpaceX de aprovizionare a ISS, care este planificată pentru 2015. După sosirea capsulei Dragon care va transporta modulul BEAM către ISS, astronauții se vor folosi de brațul robot al Stației Spațiale Internaționale, pentru a îl conecta la nodul Tranquility. După realizarea conectării BEAM va fi presurizat și astfel se va umfla, ajungând la dimensiunile nominale.

Vor urma apoi doi ani de teste, realizate de către astronauții de la bordul ISS și de către echipe de la sol, pentru a se evalua performanțele noului modul. După parcurgerea perioadei de testare, BEAM se va desprinde de Stația Spațială Internațională și va arde la reintrarea în atmosfera terestră.

Lori Graver: ”Astăzi demonstrăm că am obținut progrese importante în dezvoltarea de tehnologii care au drept obiectiv zborurile de lungă durată cu echipaj uman. Parteneriatul dintre NASA și Bigelow Aerospace deschide un nou capitol în activitatea noastră de sprijini inovarea din domeniul industriei spațiale, vestind tehnologiile de vârf care vor permite oamenilor să călătorească în spațiul cosmic mai ieftin și mai sigur.”

William Gerstenmaier, administrator asociat al NASA pentru explorarea spațială cu echipaj uman: ”Stația Spațială Internațională este o platformă de testare unică pentru tehnologii spațiale inovatoare, cum este BEAM. Acum, când ne gândim să pătrundem mai adânc în spațiul cosmic, pregătind astfel drumul către Marte, realizarea de habitate care să permită călătorii de lungă durată reprezintă o problemă critică. Folosind resursele Stației Spațiale Internaționale, învățăm cum putem trăi și lucra eficient în spațiul cosmic și începem să înțelegem din ce în ce mai bine toate aspectele legate de zborurile de lungă durată, la bordul laboratorului orbital.

Mai adăugăm că Bigelow Aerospace își propune realizarea de hoteluri pe orbita terestră. Deja a efectuat mai multe teste pe orbită. Detalii găsiți pe site-ul Bigelow Aerospace și pe Wikipedia.

O scurtă  animație a NASA în care este prezentată cuplarea și umflarea modulului BEAM:

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here