2.9
(8)

Despre această ”Nouă Medicină Germană” am aflat cu ani în urmă. I-am și dedicat câteva ”Cronici ale scepticului” pe vremea când aveam o emisiune săptămânală la postul TvRM (în prezent TvH). Aberațiile susținute de aceasta sunt atât de evidente, încât am crezut că lucrurile se vor clarifica repede și nici măcar cei mai creduli oameni nu îi vor mai acorda vreo atenție. M-am înșelat cumplit!

Poate că nu s-ar mai fi vorbit atât de mult despre ”Noua Medicină Germană” dacă nu ar fi avut parte de niște promotori înverșunați, care și-au găsit locul și în multe emisiuni de televiziune promovate fără nici o sfială, inclusiv de postul public. Se organizează frecvent pe la noi conferințe și seminarii în care este prezentată această metodă ”revoluționară” de tratare a cancerului.

Încercați să dați o căutare cu ”Noua Medicină Germană” și le veți descoperi aproape imediat. Veți mai descoperi că în primele cincizeci de rezultate ale căutării (nu am avut răbdare să merg mai departe) veți descoperi mai degrabă bloguri care aduc laude nesfârșite noii proceduri terapeutice. O nazbâtie ucigașă. Nu exagerez cu nimic. Există oameni care renunță la proceduri a căror eficiență pentru tratare a cancerului a fost dovedită științific, pentru a se îndrepta către tot soiul de chestii zise naturiste. Asta îi condamnă la moarte!

Ce este ”Noua Medicină Germană”? Voi lua cu copy/paste de pe unul dintre site-urile care o promovează. Este site-ul unui medic chirurg, care are competențe și în homeopatie. Pot să vă mai spun că același text, cu foarte mici modificări, îl veți regăsi pe mai toate site-urile și blogurile care susțin că medicina este rea, în timp ce noua medicină germană este bună.

”[Totul a început] în 1978, atunci când dr. Ryke Hamer, internist la clinica oncologică a Universității din Munchen, a aflat că fiul sau fusese împușcat mortal. La câteva luni după decesul fiului său, dr. Hamer s-a îmbolnăvit de cancer testicular. Era pentru prima dată în viața sa când era grav bolnav, fapt care l-a pus pe gânduri. I-a venit ideea că această boală a apărut probabil în urma șocului produs de vestea morții fiului său.

Astfel, Hamer a început sa cerceteze. A investigat mii de cazuri de cancer. Toate aveau un numitor comun: existența în viața pacientului a unui șoc emoțional generat de un eveniment tragic.” A găsit și o ”dovadă” pentru ipoteza care începea să se contureze: ”Hamer a descoperit că orice șoc emoțional generează o leziune pe creier vizibilă pe tomografie sub forma unor inele concentrice.”

Sunt convins că oricare dintre dumnevoastră își vor pune o întrebare simplă și firească: numai Hamer a văzut acele leziuni, acele cercuri concentrice, ”rezultate în urma unui șoc emoțional”? Răspunsul este unul afirmativ. Nimeni, cu excepția lui Hamer și a câtorva adepți ai săi, nu a mai văzut în tomografii asemenea leziuni, ca fiind rezultat al unui șoc emoțional. De fapt, pentru a fi un pic mai riguroși, ele apar uneori în tomografii, dar nu este vorba despre niște structuri reale, ci niște ”artefacte” produse de aparatura tomografică, mai ales atunci când este vorba despre un echipament mai vechi. Acesta este un lucru bine cunoscut de către specialiști, dar nu și de Hamer și susținătorii săi.

Plecând de la această ”dovadă” Hamer merge mai departe. ”Descoperirile au fost încadrate în Cele 5 Legi Biologice ale Noii Medicine. Dr.Hamer le-a numit astfel, pentru că acestea sunt valabile în cazul oricărui pacient și oferă o perspectivă cu totul nouă asupra înțelegerii cauzei, dezvoltării și vindecării naturale a unei boli. Dr. Hamer a descoperit că boala nu este o eroare a naturii, ci ea are o anume semnificaţie biologică.

Boala evoluează pe baza unor programe ale naturii, proiectate cu scopul de a-l ajuta pe individ să-și corecteze obiceiurile emoționale și să evolueze. Noua Medicină Germană te ajuta să înțelegi care este cauza emoțională a afecțiunii de care suferi, care sunt pașii naturali pe care organismul îi urmărește, atât în etapa de îmbolnăvire, cât și în etapa de vindecare, și ce trebuie să faci pentru a te autovindeca. Doctorul german Ryke Hamer a tratat cu succes peste 31.000 de pacienți, doar stând de vorbă cu ei.”

Nu rezultă explicit din acest citat, și de aceea vreau să vă reamintesc: nu este vorba despre afecțiuni simple, ci despre cancer! Hamer susține că această cumplită boală poate fi vindecată cu vorbe! Iar cancerul este rezultatul ”unor obiceiuri emoționale”. Firesc, orice om rațional ar putea să își pună întrebarea: chiar există o asemenea cauză a cancerelor?

Cancerele pot avea cauze multiple și ele sunt tratate pe larg în literatura medicală. Dar nu am găsit, oricât am căutat, nici un studiu riguros care să identifice ”șocul emoțional” și ”obiceiurile emoționale” drept cauză principală a cancerelor. Vă rog să nu mă credeți pe cuvânt, căutați și dv. În afară de ceva mărturii, în afară de câteva relatări anecdotice, nu veți găsi nici un studiu, care să respecte rigorile științei, prin care să se demonstreze așa ceva. Vreau să mai fac o precizare. Nu fost documentat riguros nici măcar unul dintre miile de cazurile de cancer ”vindecate cu succes” de Hamer. Dar asta nu reprezintă o problemă pentru iubitorii de năzbâtii.

Pentru a convinge că ”noua medicină germană” este soluția terapeutică supremă, Hamer creează și o ”nouă biologie”. Așa cum spuneam mai devreme, această nouă biologie a lui Hamer se bazează pe ”Cele 5 Legi Biologice ale Noii Medicine”. Prima lege biologică spune că ”orice boală este cauzată de un șoc emoțional care surprinde individul total nepregătit”(!!!).

Nu voi insista asupra acestor ”legi biologice”, dar vreau să vă mai dau un citat pe care l-am luat de pe site-ul aceluiași medic. Citiți, vă rog, următorul pasaj, din care veți afla că tuberculoza joacă un rol benefic: vindecă de cancer! ”[…] Microbii, precum ciupercile, bacteriile și virușii sunt activi doar pe durata procesului de vindecare și maniera în care ei operează este în deplină concordanță cu logica evolutivă […].

Bacteria de tuberculoză, spre exemplu, populează doar țesuturile controlate de creierul vechi [conform lui Hamer „vechiul creier” este reprezentat de cerebel și zona amigdaliană]. Funcția lor pe timpul procesului de vindecare este de a descompune tumorile care nu-și mai au rostul: tumorile pulmonare, tumorile de colon, tumorile la rinichi, tumorile la prostată, tumorile la uter, tumorile de sân, melanoamele si mesothelioma.

Bacteriile tuberculozei sunt esențiale pentru descompunerea construcțiilor celulare ce au proliferat cu un anumit scop biologic, în timpul fazei active a conflictului. Dacă bacteriile necesare nu sunt disponibile din cauza vaccinarii sau a uzului excesiv de antibiotice sau in urma chimioterapiei, tumorile nu se pot dezintegra cum trebuie.”

Recunosc, am dat un citat foarte lung, dar nu am vrut să se piardă ceva din conceptul acesta, fundamental, al lui Hamer. Nu avem nevoie de vaccinuri (veți vedea mai încolo că pentru Hamer virusurile sunt doar niște ipoteze), iar bacteriile, care vindecă de cancer, sunt de-a dreptul uimitoare. Evident, sunt ironic. Faptul că nu există nici un suport științific pentru acesta nici nu mai contează.

Am încercat să aflu cum justifică susținătorii lui Hamer acest concept. Așa cum se întâmplă în pseudoștiință, se găsesc ”justificări” printr-o interpretare aiuritoare a datelor științifice. În acest caz este vorba despre bacteriile prezente în mod natural în corpul uman. Poate că veți fi surprinși să aflați (am fost la rândul meu surprins) că în corpul nostru, pentru fiecare celulă există circa nouă bacterii! Acestea, sunt prezente în salivă, în mucoasele orale, în tractul gastrointestinal etc. și, adesea, trăiesc în simbioză cu organismul, având un rol important în metabolism.

Pentru a elucida aspectele legate de această simbioză au fost lansate mai multe programe ample de cercetare, dintre care, probabil, cel mai complex este Human Microbiome Project (HMP). Există și studii care arată că modificarea florei intestinale poate crește riscul de cancere la colon. Dar de aici, până la afirmațiile lui Hamer, este o prăpastie uriașă, care nu poate fi trecută decât de către cei care promovează tot soiul de năzbâtii. Pentru ei nu contează faptul că nu există nici măcar un indiciu pentru rolul benefic al bacteriilor tuberculozei în distrugerea celulelor canceroase. Dacă ar conta, dacă ar căuta dovezile care să le susțină afirmațiile, atunci nu ar mai exista ”noua medicină germană”.

Aici permiteți-mi o mică paranteză. A devenit un soi de lege de aur, în lumea pseudoștiinței, preluarea și interpretarea absurdă a teoriilor științifice legitime. Un alt exemplu în acest sens este mecanica cuantică. Straneitatea ei lasă loc unor interpretări care nu mai au nici o legătură cu realitatea, ci cu imaginația (adică ignoranța) celor care găsesc în ea explicații pentru tot soiul de chestii ce țin de pseudoștiință.

Mai țineți minte faimoasa teză de doctorat pe care am prezentat-o în urmă cu ceva vreme? Acolo mecanica cuantică a căpătase o interpretare mai mult decât originală. Reiau, fără să comentez, un scurt citat din respectiva teză: ”Gândul spectral este o entitate energo-informaţională stabilă dar emergentă, care respectă superpoziţia şi înlănţuirea cuantică, conţinând date organizate, o informaţie înţeleasă (cu valoare de semnificaţie), este legătura dintre materialitate şi imaterialitate, capabilă să influenţeze mediul înconjurător prin oscilaţiile sale stabile, torsionic-solitonice, emanând radiaţii electromagnetice, unde mecanice şi particule neutrino. Este constituit din holograme sonoluminiscente învelite într-o undă torsiono-solitonică, sferă sau altă formă, ce reprezintă realitatea psihică, prin conştienţă şi conştiinţă, la un anumit moment dat.”

Revenind la Hamer și la citatul pe care l-am dat la începutul articolului, vă rog să remarcați că el se opune nu numai chimioterapiei ci și vaccinării. Pentru Hamer, conform site-ului aceluiași medic chirurg de care aminteam mai devreme, ”Hepatita, pneumonia, herpesul, gripa și gripa stomacală indică faptul că procese virulente naturale de vindecare sunt în curs. În ceea ce priveste rolul virușilor, Dr. Hamer preferă să vorbească de viruși ipotetici, din cauză că, în ultimul timp, existența virușilor este pusă în discuție.”

Vă rog să vă aduceți aminte că aceste citate le-am luat de pe site-ul unui medic. Nu știu ce să mai zic.. Virusurile nu există, sunt doar niște biete ipoteze? Uff… De altfel Hamer are o idee și despre HIV, virusul care provoacă SIDA. SIDA nu este provocată de virus, ci, evident, de șocul emoțional produs atunci când unei persoane i se comunică faptul că rezultatele analizelor de sânge arată că este seropozitivă! Nici nu știu cum se poate comenta decent această ”susținere” a lui Hamer.

Pot doar să mă mir, din nou, de popularizarea agresivă a acestor aberații, nu numai pe blogurile unor personaje cu mintea înfierbântată, ci și prin emisiuni televizate.

Ar fi multe de spus despre ”teoriile” noii medicine germane. În acest text mi-am îndreptat atenția numai asupra năzbâtiilor evidente pentru orice om care are un minimum de cunoștințe ce țin de cultura generală. Nu intru în mai multe detalii, doar enunț acum marea mea dezamăgire: în ciuda faptului că, cel puțin pe internet, teoriile lui Geerd Hamer au susținători înfocați, nu am văzut în presa noastră o dezbatere la care să participe și specialiști în oncologie. Lor le-ar fi cu mult mai ușor să demonteze pas cu pas toate năzbâtiile enunțate de către Hamer.

Noi, nespecialiștii, avem vreo cale, avem vreo șansă, de a ne informa asupra ”eficienței” unei asemenea terapii? Vă reamintesc că această serie de articole a fost declanșată de o constatare tristă. O căutare după cuvintele-cheie ”Noua Medicină Germană” a furnizează mai degrabă site-uri care susțin cu entuziasm ”noua” terapie a cancerului. Cred că mulți dintre cei care încearcă să se documenteze asupra acestui subiect se opresc aici și rămân cu convingerea că, întradevăr, suntem în fața unui tratament eficient. Un tratament care este cu atât mai atrăgător, cu cât nu implică intervenții chirurgicale dramatice, folosirea de citostatice și a radioterapiei, care au efecte secundare extrem de neplăcute.

Dar, dacă vrei să obții informațiile corecte, este nevoie de mai mult decât o căutare simplă. Căutarea trebuie rafinată. Am mai spus-o și cu alte ocazii, în asemenea situații trebuie apelat la publicațiile serioase, peer review, în care sunt prezentate rezultatele testelor clinice pentru o terapie sau alta. Cea mai mare bază de date cu asemenea publicații este PubMed (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed), în care este indexată practic toată literatura medicală pe plan mondial.

Acolo este de ajuns să fie făcute câteva căutări, pentru a vedea dacă teoria lui Hamer a fost supusă unor verificări cât de cât riguroase. Încercați și dv. Veți obține același rezultat ca și mine. Veți găsi un singur articol, publicat în Scientific World Journal (o publicație online puțin cunoscută) în care este doar prezentată ”Noua Medicină Germană”, propunându-se testarea ei prin metode științifice. Nu veți găsi nimic altceva, nici un studiu clinic, nici o analiză riguroasă a conceptelor de bază ale lui Hamer. De ce? Răspunsul este simplu. Năzbâtiile lui Hamer sunt atât de evidente, încât, în ciuda marii lor popularități, nu își pot găsi locul în vreo lucrare științifică.

Hamer, și susținătorii lui, se apără. ”Este o conspirație!”, aceasta este argumentul imbatabil al tuturor celor care promovează tot soiul de năzbâtii. În cazul lui Hamer avem de-a face cu o conspirație specifică, o ”conspirație evreiască”! Evreii sunt vinovați de împiedicarea răspândirii descoperirilor făcute de Noua Medicină Germană, pentru că ei vor să conducă lumea. În secret ei folosesc principiile lui Hamer, dar împiedică utilizarea lor de către restul lumii. Pentru Hamer tot o conspirație este și SIDA, care, așa cum arătam mai devreme, nu este produsă de virusul HIV. Însuși virusul este o conspirație mondială.

O spuneam mai devreme. Simt nevoia să mă repet: pentru eficiența terapiei lui Hamer nu veți găsi dovezi, ci numai ”mărturii” neverificate și neverificabile, în ciuda faptului că se susține că acesta a vindecat de cancer mii și mii de persoane. În schimb veți descoperi că au existat cazuri în care viața pacienților a fost pusă în pericol și că unii dintre ei chiar au murit în urma renunțării la tratamentele medicale.

Vă voi da un singur exemplu. Austriaca Olivia Pilhar avea șase ani, în 1995, când a fost diagnosticată cu o formă de cancer la rinichi. Medicii i-au recomandat un tratament care avea șanse de reușită de circa 90%. Un tratament dureros, care includea o intervenție chirurgicală și utilizarea de citostatice. Părinți fetiței află de promisiunile Noii Medicine Germane și decid să renunțe la tratament și iau legătura cu Hamer.

Acesta, de la distanță, le explică părinților că vinovat de cancer este ”conflictul foamei”, deoarece Olivia nu agreea deloc mâncarea pregătită de bunica ei, și că fetița mai are și un cancer la ficat, apărut cu foarte scurt timp în urmă. Hamer îi recomandă mamei Oliviei să renunțe la locul de muncă și să stea cu fetița. Asta ar fi suficient pentru vindecare. Părinții nu anunță medicii care se ocupau de cazul Oliviei și pleacă în Spania pentru a se ocupa ei înșiși de fetiță. Acolo, în scurt timp, tumoarea a crescut, ajungând la un volum de 6 litri. Suferințele fetiței erau cumplite.

Olivia a avut un mare noroc. Reporterii de la televiziunea germană Spiegel TV află de caz și realizează un reportaj, în care apare și Hamer. Acesta susține că metoda sa funcționează în cazul Oliviei, în ciuda tuturor faptelor care îl contraziceau. În urma reportajului un tribunal din Austria decide retragerea drepturilor părintești pentru părinții Oliviei. Cu ajutorul poliției, fetița este adusă în Austria unde suportă o intervenție chirurgicală și un tratament cu citostatice. În urma acestui tratament Olivia s-a vindecat. Acesta este un caz fericit. Unul nefericit a fost cel al soției lui Hamer. Aceasta, bolnavă de cancer la sân, a refuzat orice tratament, cu excepția celui oferit de soțul său… a murit, din cauza cancerului, în 1985.

mai putea prezenta și alte cazuri, încheiate tragic, dar mă opresc aici, nu înainte de a repeta întrebarea retorică: ”De ce sunt atât de populare tocmai «terapiile» care nu au nici o susținere bazată pe dovezi?

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 2.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?