0
(0)

La numai câteva luni de la repornirea acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC) din Elveția, cercetătorii de la CERN anunță descoperirea unei noi categorii de particule subatomice – pentaquarcii, sau aranjamente de câte cinci quarci.

 

Evenimentul marchează rezolvarea unui mister vechi de 50 de ani țesut împrejurul acestui tip de particulă și, în plus, furnizează o nouă abordare a înțelegerii modurilor în care se poate forma materia.

Quarcii sunt „cărămizile” care alcătuiesc particulele subatomice, particule clasificate în funcție de numărul de quarci care le compun. De exemplu, protonii și neutronii sunt construiți din până la trei quarci, fiind clasificați ca barioni. Dar este o premieră faptul că cercetătorii tocmai au demonstrat că și tipare de câte cinci quarci – pentaquarci – sunt posibile.

Oamenii de știință studiază acum aceste particule pentru a descoperi modul exact în care pot fi legați între ei cinci quarci. Înțelegerea acestui mecanism îi va ajuta să înțeleagă mai multe despre structura tuturor particulelor, precum și despre modurile în care interacționează quarcii.

Puteți accesa studiul complex la adresa http://arxiv.org/pdf/1507.03414v1.pdf și puteți învăța mai multe despre quarci urmarind videoclipul explicativ de mai sus.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here