0
(0)

Defectele cronice de vindecare a pielii reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole în calea bunăstării multor persoane, afectând circa 2-5% din populația planetei.

 

Formarea rănilor cronice este strâns legată de vârsta înaintată și de diabet și conduce adesea la amputarea membrelor. Acum, însă, o echipă mixtă de cercetători provenind de la universități din Marea Britanie și din SUA a identificat o strategie prin care să inverseze procesul de îmbătrânire al fibroblastului și să accelereze ratele de vindecare ale acestuia.

În cazul tegumentului sănătos, fibronectina – glicoproteină concentrată în țesutul conjunctiv și componentă a matricei extracelulare, cu multiple roluri în organism: induce fagocitoza în plasmă, intervine în cicatrizare și în agregarea plachetară – activează Rac1(un substrat al toxinei botulinice) în fibroblast, ceea ce determină migrarea sa către rană și implicit contracția acesteia.

Cercetătorii au descoperit că stimularea mecanică a pielii cu ultrasunete poate anula defectele de vindecare prin activarea unui proces complex care substituie rolul fibronectinei, stimulând, la fel ca ea, migrarea fibroblastului acolo unde este nevoie.

Tratarea șoarecilor diabetici și bătrâni în acest fel a favorizat colectarea fibroblastului în zona leziunii și a redus timpul de vindecare cu până la 30%, restabilind ratele de vindecare la cote observate în cazul animalelor tinere și sănătoase.

S-a descoperit, în sfârșit, că defectele de migrare a fibroblastului în cazul pacienților bolnavi de ulcer varicos pot fi inversate prin ultrasunete, domnstrându-se că această abordare poate fi aplicată mostrelor cronice umane.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here