0
(0)

Spectrul infraroșu este folosit pentru o gamă largă de aplicații militare – reperarea unei ținte, vizibilitate nocturnă, ghidaj și urmărire. Acest lucru înseamnă cu un vehicul dotat cu un soi de „mantie pentru invizibilitate” în infraroșu ar aduce avantaje semnificative în teatrele de război

 

BAE Systems, cea mai mare companie europeană din industria apărării, a testat tocmai o asemenea tehnologie, care nu doar ascunde vehiculele, dar le și face să pară ceea ce nu sunt.

Denumită „ADAPTIV”, tehnologia patentată de mascare în infraroșu dezvoltată de BAE constă din straturi de panouri hexagonale care acționează asemenea pixelilor atunci când sunt atașate pe exteriorul unui vehicul. Acești pixeli își pot modifica individual temperatura foarte rapid și se pot combina între ei astfel încât să afișeze o imagine în infraroșu a fundalului filmat de camerele aflate la bordul vehiculului, permițându-i chiar și unui tanc aflat în mișcare să se confunde cu mediul înconjurător.

De asemenea, BAE e introdus și o colecție de imagini pentru ca sistemul de hexagoane să afișeze semnătura termică a altor vehicule, cum ar fi mașini, sau camioane, dar și a obiectelor naturale, precum stâncile.

Panourile hexagonale, fiecare de dimensiunea unei palme, sunt construite dintr-un metal extrem de ușor și de dur care poate rezista impactului fizic și care oferă protecție îmopotriva atacurilor inamice. Hexagoanele sunt încălzite și răcite cu ajutorul unei tehnologii de semi-conductivitate disponibilă comercial și sunt alimentate electric de sistemele vehiculului, având un consum rezonabil. De asemenea, sunt proiectate încât panourile deteriorate să poată fi ușor extrase și înlocuite.

Deși BAE s-a concentrat îndeosebi pe invizibilitatea în infraroșu a pixelilor hexagonali, cercetătorii care i-au creat i-au combinat și cu alte tehnologii, care oferă camuflaj și în alte dimensiuni ale spectrului electromagnetic, spre a îi face greu detectabili indiferent de condiții.

Desigur, la fel ca în cazul vehiculelor terestre, așa cum sunt tancurile, ADAPTIV se poate folosi pentru vase, aeronave și instalații fixe. Pixelii pot fi redimensionați pentru a oferi invizibilitate pe diferite raze de acțiune ale echipamentelor de detecție. Spre exemplu, o navă de război, sau o clădire, ar putea să nu aibă nevoie de invizibilitate la distanță mică, așadar ar putea fi dotată cu panouri mai mari care să realizeze o imagine de rezoluție redusă.

BAE a desfășurat teste la jumătatea lunii iulie în cadrul cărora o laterală a unui vehicul de luptă infanterist suedez CV90 a fost acoperit cu panourile hexagonale în discuție și a devenit cu mare eficiență invizibil, sau a părut a fi un vehicul 4×4 atunci când a fost privit în spectrul infraroșu de la distanțe de 300 până la 400 de metri. BAE va face o demonstrație a lui CV90 dotat cu tehnologia ADAPTIV în cadrul expoziției Internaționale a Echipamentelor de Siguranță și Apărare ce va avea loc luna aceasta în Marea Britanie.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here