0
(0)

Seismologii aflați în căutare de metode prin care să poată prezice cutremurele cat mai din timp au descoperit un posibil indicator relevant în acest sens – detectarea ozonului generat de rocile crăpate în subteran la mare adâncime.

 

Din cercetarea echipei de specialiști coordonați de Raúl A. Baragiola, profesor de fizică al Școlii de Inginerie și Științe Aplicate din cadrul Universității Virginia, reiese că fragmentarea pietrelor sub presiune eliberează ozon.

Echipa a sfărâmat și a forat în diverse tipuri de roci vulcanice, precum granitul, bazaltul, cuarțul și altele și a concluzionat că diferitele roci emană diverse cantități de ozon, riolitul deținând prima poziție în acest sens.

De asemenea, seismologii au observant că ozonul se produce numai în aer, în prezența atomilor de oxigen. Această relație de determinare dintre crăparea rocilor și modificarea nivelurilor de ozon dintr-o regiune l-a determinat pe Baragiola să considere că măsurătoarele concentrațiilor de ozon ar putea funcționa ca dispozitive de avertizare a cutremurelor.

Dacă viitoare studii vor evidenția o corelare pozitivă între ozonul de la nivelul solului în apropierea faliilor geologice și a cutremurelor, o gamă de detectoare de ozon interconectate ar putea fi instalată pentru a monitoriza nivelurile de ozon și a anunța anomaliile atunci când fracturarea rocilor induce eliberarea de ozon din subteran prin crăpături de suprafață.

Un astfel de sistem ar putea fi foarte folositor în anunțarea cutremurelor. Mai mult, o rețea de detectare a ozonului ar putea preîntâmpina dezastre și în cazul excavării de tuneluri, al alunecările de teren și în minele subterane.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here