Cu ocazia unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, 4 februarie, președintele Mahmoud Ahmadinejad a declarat că este gata să călătoreacă în spațiul cosmic, devenind primul iranian care atinge această performanță numai cu ajutorul tehnologiei iraniene.

 

Conferința de presă a avut loc la doar o săptămână după ce guvernul iranian a anunțat că a reușit să trimită cu succes la limita spațiului cosmic o rachetă la bordul căreia se afla o maimuță. Știrea a îngrijorat guvernele occidentale care susțin că aceeași rachetă poate transporta focoase nucleare la distanțe uriașe.

În schimb, senatorul american John McKain, contracadidatul președintelui Barack Obama la Casa Albă, a declarat că nu este nevoie ca președintele Ahmadinejad să călătorească a doua oară în spațiu după ce a făcut-o în urmă cu doar o săptămână, făcând referire la succesul rachetei care a transportat o maimuță în spațiu. Nu este prima gafă de acest gen a politicianului de 76 de ani, el fiind acuzat în mai multe rânduri de remarci rasiste sau de prost gust.

Peste toate, Mahmoud Ahmadinejad nu poate fi primul iranian în spațiu, atâta vreme cât Anousheh Ansari, femeie de afaceri de origine iraniană, cu domiciliul în Statele Unite ale Americii, a plătit 20 de milioane de dolari în anul 2006 pentru a fi prima femeie turist care ajunge la bordul Statiei Spațiale Internaționale. Cel mult, președintele iranian poate fi primul care atinge această performanță numai cu ajutorul tehnologiei iraniene.