0
(0)

Telescopul Kepler al NASA a descoperit, în premieră, o planetă cu doi sori, precum planeta Tatooine din Star Wars. Spre deosebire însă de aceasta, nou-descoperita Kepler-16b nu pare a fi locuibilă, fiind un gigant gazos rece, precum Saturn.

 

Planeta Kepler-16b se află la o distanţă de 200 de ani lumină de Terra şi deşi se bănuia demult despre existenţa ei, aceasta este prima confirmare în acest sens.

Existenţa celor doi sori presupune şi existenţa unui dublu apus. Cele două stele au o dimensiune mai mică decât Soarele nostru, reprezentând 69%, respectiv 20% din dimensiunea acestuia. Astfel, temperaturile de pe nou-descoperita planetă nu sunt foarte prietenoase, fiind situate de la -73 la -100 grade Celsius.

Planeta efectuează o orbită completă în jurul celor doi sori la fiecare 229 de zile, pe o distanţă de 104 milioane km (aproximativ la fel ca planeta Venus).

\"(w540)

Telescopul Kepler, lansat în luna martie a anului 2009, are ca scop căutarea în Galaxie de planete asemănătoare Pământului. El caută stele a căror lumina este diminuată, aceasta presupunând că între telescop şi respectiva stea orbitează o planetă. Cercetătorii NASA au observat scăderi în luminozitatea ambelor stele, la intervale regulate, ceea ce i-a făcut să confirme dubla orbită a planetei.

Sursa

Sursa Foto: NASA

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here