După mai multe eșecuri spațiale care au pătat obrazul Roscosmos, agenția spațială rusă a lansat ieri cu succes trei astronauți – doi ruși și un american – pe orbită la bordul unei rachete Soyuz-FG.

 

Momentul marchează prima lansare a unei rachete Soyuz cu echipaj uman la bord de când un dispozitiv similar a eșuat să ridice nava spațială robotică Progress pe orbită în luna august. De asemenea, reușita asigură că Stația Spațială Internațională va rămâne locuită după ce actualul echipaj ISS va reveni pe Pământ în data de 21 noiembrie.

Rusia și-a blocat la sol flota de rachete Soyuz după incidentul din vară, atunci când ansamblul de rachetă și aeronavă s-au prăbușit în Siberia la scurt timp după lansare, ceea ce a alimentat unele îngrijorări că stația orbitală ar putea rămâne fără echipaj pentru o perioadă dacă Roscosmos nu va reuși să-și repornească programul spațial înainte ca actuala echipă ISS să se întoarcă acasă.

Cele două capsule andocate în prezent la Stația Spațială Internațională se apropie de datele de expirare – după 200 de zile în care au stat parcate pe orbită șansele unor defecțiuni în timpul reintrării în atmosferă cresc . De aceea se întrezărea posibilitatea nedorită ca ISS-ul să rămână nelocuit pentru prima oară de la prima sa ocupare.

Dar aceste temeri par să fie eliminate, deoarece astronauții de la bordul rachetei Soyuz lansate în plină ninsoare au anunțat că toate sistemele sunt funcționale și că se află deja pe orbită.

Sursa