0
(0)

Trebuie să recunoști că radarele sunt „cool”. Nu toate, ci doar cele care n-au legătură cu traficul rutier. Ei bine, în curând vom avea propriul radar chiar și în smartphone pentru că o echipă de cercetători europeni din Frankfurt, Germania, a reușit să creeze un cip cât o unghie care permite localizarea obiectelor prin efectul Doppler.

 

Cipul cu dimensiunile de 8 x 8 mm a fost dezvoltat în cadrul programului „Silicon-based ultra-compact cost-efficient system design for mm-wave sensors” (Success), finanțat de Uniunea Europeană și este cel mai mic cip SoC (system-on-chip) bazat pe siliciu cu funcție de radar pe frevențe peste 100 GHz.

„Din câte știu eu, acesta este cel mai mic sistem radar complet din lume. Există și alte cipuri care lucrează la frecvențe de peste 100 GHz cu funcție radar, dar acesta este cel mai înalt nivel de integrare care a fost realizat pe bază de siliciu”, spune Profesorul Christoph Scheytt, coordonatorul proiectului din partea IHP Microelectronics din Frankfurt, Germania.

Cipul european lucrează la frecvența de 120 GHz și poate calcula distanța față de orice obiect din jur, pe o rază de 3 m, cu o acuratețe de 1 mm. De asemenea, cipul poate detecta obiectele în mișcare și viteza cu care se deplasează. Distanța nu este deloc impresionantă, dar prețul de producție da. Acesta va costa aproximativ 1 euro și va putea fi implementat într-o mulțime de alte aplicații (să nu uităm de smartphone) precum sistemul automat de control al ușilor, automobile, robotică ș.a. Mă gândesc că noul cip ar fi extrem de util pentru a oferi informații despre mediul înconjurător persoanelor cu dizabilități de vedere. Dacă smartphone-ul le identifică, de ce nu ar putea să spună totul cu „cuvintele lui”?

Proiectul a fost finanțat până acum cu un total de 3 milioane de euro de la Comisia Europeană, iar în următoarea perioadă, cercetătorii vor căuta parteneri pentru a da cipului o utilizare comercială.

Sursă: CORDIS via Gizmag

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here