După o coborâre în adâncuri, la bordul submarinului „Deepsea Challenger”, care a durat două ore şi o explorare a fundului Gropii Marianelor de încă trei ore, regizorul James Cameron s-a întors la suprafaţă cu bine.

 

Regizorul hollywoodian a dus cu el echipamente de iluminat şi filmare pentru a realiza un documentar al expediţiei în cel mai adânc loc de pe Glob.

Operatiunea de explorare condusă de Cameron este a doua expediţie umană în Groapa Marianelor din istorie, prima având loc în 1960 şi fiind realizată de oceanograful elveţian Jacques Piccard şi de locotenentul de marină american Don Walsh, în batiscaful Trieste.

În aceşti 52 de ani, Groapa Marianelor a mai fost explorată de două ori de vehicule robotizate (în 1995, de către submersibilul japonez Kaiko şi în 2008 de cel american Nereus).

Submarinul cu care s-a realizat expediţia, Deepsea Challenger este de producţie australiană, cântăreşte 11 tone şi are peste 7 metri lungime, reprezentând rodul unei munci de câţiva ani a regizorului şi a unei echipe de specialişti. Compartimentul în care a stat Cameron a fost realizat din oţel gros, putând rezista până la o presiune de 1.000 de atmosfere.

Pentru ca celebrul regizor să poată realiza filmul documentar, Deepsea Challenger a fost dotat cu mai multe lumini şi camere, devenind un veritabil studio TV subacvatic, iar pentru a putea colecta mostre de sol şi pietre, în căutarea de noi specii nedescoperite, submarinul a fost dotat cu braţe robotizate.

Expediţia, ale cărei costuri s-au ridicat la mai multe milioane de dolari, a fost finanţată din fondurile proprii ale lui James Cameron, de compania Rolex şi de National Geographic.

Aventura lui Cameron pare să fi deschis apetitul pentru explorarea umană a Gropii Marianelor, alte câteva proiecte fiind pregătite în acest sens: miliardarul Richard Branson a finanţat submarinul DeepFlight Challenger, Eric Schmidt de la Google, proiectul Doer Marine, iar compania Triton submarines intenţionează să construiască un submarin destinat transportului turiştilor către fundul Pacificului, contra sumei de 250.000$.

 

Sursa