0
(0)

Între ruinele antice ale unui complex ritualic din Bolivia, o echipă de arheologi de la colegiul Franklin&Marshall din Pennsylvania, a descoperit urmele unei camere în care trupurile celor morți erau supuse unui ritual macabru

 

Fondată în secolul I d.Hr, așezarea de la Khonkho Wankane a fost una dintre micile așezări care au apărut în Munții Anzi, în jurul lacului Titicaca, înainte de ridicarea celebrului oraș Tiwanaku. Însă descoperirile efectuate de arheologi începțnd cu anul 2005 au demonstrat fără doar și poate că așezarea nu era una obișnuită. Scott Simth, unul dintre arheologii implicați în proiect, a descoperit în ruinele uneia dintre camere nu mai puțin de 972 de fragmente osoase umane (în general fragmente de mici dimensiuni din zona picioarelor, a mâinilor, dinți sau rotule) de la cel puțin 25 de persoane diferite, precum și fragmente de oxid de calciu.

„Atunci când piatra de var este încălzită, ea elimină dioxid de carbon, lăsând în urmă oxidul de calciu, substanță cunoscută popular ca var nestins. Materialul este unui caustic, mai ales în combinație cu apa. Ceea ce este și mai interesant este că această substanță este folosită și azi pentru a dizolva graăsimile și țesuturile. Datele pe care le avem susțin în unanimitate că aici la Khonkho Wankane cadavrele erau descărnate prina cest procedeu”, afirmă Smith.

O analiză a oaselor și dinților scoase la lumină a relevat faptul că resturile fosile nu aparțineau unor localnici. Ceea ce înseamnă că oamenii își aducea aici morții, probabil cu ajutorul caravanelor, pentru a-i supune acestui proces. Asta explică și de ce s-au descoperit numai fragmente minuscule de os, cele mari, inclusiv craniul, fiind luate înapoi de rudele defunctului.

Cultul morților nu era o raritate printre amerindienii din America de Sud. Incașii obișnuiau, ca un exemplu, să păstreze mumiile liderilor defuncți și să se consulte cu ele atunci când decizii dificile erau așteptate.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here