0
(0)

Senebkay, unul dintre primii faraoni ai dinastiei Abydos (1650 – 1600 d.H.), a fost ucis cu brutalitate într-o bătălie de acum cel puţin 3.600 de ani, se arată într-un studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania, studiu ce a reconstituit, lovitură cu lovitură, ultimele clipe ale faraonului.

 

Monarhul egiptean a fost complet necunoscut istoricilor şi egiptologilor din toată lumea până anul trecut, atunci când o echipă americană de la aceeaşi universitate a descoperit mormântul acestuia la sud de Abydos. Deşi profanatorii de morminte au dezmembrat şi rupt în bucăţi mumia faraonului, oamenii de ştiinţă din Pennsylvania au reuşit să găsească şi să reasambleze toate părţile acesteia. Analiza mumiei a relevat faptul că nu mai puţin de 18 lovituri au dus la moartea lui Senebkay în ceea ce pare să fi fost o luptă.

„Scheletul faraonului prezintă 18 lovituri care au străpuns ţesutul muscular ajungând până la os. Traumele includ tăieturi puternice în regiunea picioarelor, a gleznelor şi a spatelui. Mai multe lovituri au fost aplicate în zona craniului, urme ce se potrivesc perfect cu forma şi curbura topoarelor de luptă egiptene”,  susţine Josef Wegner, liderul echipei de cercetători.

Conform unghiului din care au fost aplicate loviturile, Senebkay se afla fie într-un car de luptă, fie pe cal. „Atacatorii i-au aplicat primele lovituri în zona spatelui, a gleznelor și a picioarelor pentru a-l doborî la pământ. Apoi l-au ucis cu repetate lovituri de topor în zona craniului”, subliniază același Wegner.

Perioada în care a trăit Senebkay a fost una extrem de tulbure. Hiksoșii cuceriseră o parte din Egipt, în timp ce restul imperiului se divizase în mici regate. Nu se poate spune cu exactitate dacă faraonul a fost ucis într-o bătălie dată împotriva hiksoșilor în nord, sau a unui dușman necunoscut din sud.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here