0
(0)

Cu 13 milioane de ani în urmă, cel puțin șapte specii diferite de crocodili vânau în apele mlășinoase din ceea ce azi este nord-estul statului Peru, se arată într-un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Muzeul American de Istorie Naturală, studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B.

 

„Bazinul amazonian modern conține cea mai mare diversitate a speciilor de azi, însă originea acestora este una încă puțin cunoscută. Deoarece azi este vorba în cea mai mare parte despre o pădure ecuatorială, descoperirea unor fosile preistorice este extrem de dificilă, însă ceea ce am descoperit în Peru întrece orice imaginație”, susține John Flynn, liderul echipei de cercetători americani.

Înainte ca Amazonul să apară pe harta lumii, acum circa 10,5 milioane de ani, această parte a lumii era acoperită de mlaștini întinse, de lacuri și râuri care curgeau înspre nord, spre Caraibe, nu spre est, așa cum se întâmplă în prezent. A putea afla ce tipuri de vietăți populau această lume este crucial pentru a înțelege biodiveritatea de azi. Și, chiar dacă moluște și crustacee fosile au fost descoperite din abundență, alte forme de viață decât peștii au ieșit la iveală foarte rar.

Situl din nord-estul statului Peru, cunoscut sub numle de Formațiunile Pebas, a relevat o abundență a speciilor neașteptată. Nu mai puțin de șapte specii fosile de crocodili au fost identificate, dintre care trei complet noi pentru oamenii de știință. Cea mai bizară specie de crocodilian dintre acestea este Gnatusuchus pebanensis, un animal asemănător cu un caiman cu bot scurt, dar cu dinți specializați pentru a filtra mâlul în căutarea moluștelor și a crustaceelor.

Cel mai probabil, susțin specialiștii americani, odată cu formarea bazinului amazonian, multe dintre speciile de moluște care trăiau în mlaștinile preistorice au dispărut, odată cu ele dispărând și prădătorii care se hrăneau cu ele. Supraviețuitorii, în special caimanii, s-au adaptat și au evoluat către speciile existente azi. În prezent, șase specii de caiman se regăsesc în bazinul amazonian, însă doar trei dintre acestea coexistă pe aceleași suprafețe și foarte rar împart habitatul. Este un contrast major față de acum 13 milioane de ani, când cel puțin șapte specii de crocodilieni trăiau împreună, în același spațiu și timp.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here