5
(9)

Rocket Lab a lansat seara trecută (23 aprilie) un satelit sud-coreean de observare a Pământului și o nouă tehnologie dezvoltată de NASA: o velă solară.

Sistemul Advanced Composite Solar Sail al agenției, sau pe scurt ACS3, a fost una dintre cele două sarcini utile care au fost lansate cu lansatorul Electron al companiei Rocket Lab din Noua Zeelandă.

Velele solare valorifică presiunea exercitată de lumina solară, folosind-o pentru a propulsa sonde prin spațiu, așa cum navele maritime folosesc vântul aici pe oceanele terestre. Deoarece navigația solară este eficientă și nu necesită combustibil, există mari speranțe pentru această strategie de propulsie relativ nouă. Câteva vele solare au zburat deja, inclusiv nava spațială japoneză Ikaros și LightSail 2 a Planetary Society. ACS3 își propune să dezvolte în continuare tehnologia. „Misiunea intenționează să testeze deplierea de noi brațe compozite care vor întinde vela solară pentru care va avea un diametru de 9 metri, a scris Rocket Lab într-o postare pe site-ul său. ”Datele obținute în timpul testului vor fi utilizate pentru proiectarea viitoarelor sisteme de vele solare compozite la scară mai mare pentru sateliți de avertizare timpurie a vremii spațiale, misiuni de recunoaștere a asteroizilor și a altor corpuri mici și misiuni de observare a regiunilor polare ale soarelui”, a adăugat compania.

ACS3 a fost sarcina utilă secundară a misiunii de astăzi, pe care Rocket Lab a numit-o „Începutul roiului”. Principalul pasager a fost NEONSAT-1, un satelit de observare a Pământului dezvoltat de Centrul de Cercetare Tehnologică prin Sateliți de la Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea. NEONSAT-1 va folosi o cameră de înaltă rezoluție și o tehnologie de inteligență artificială pentru a monitoriza și urmări dezastrele naturale de-a lungul coastei coreene, potrivit Rocket Lab. Alte nave spațiale NEONSAT vor fi lansate în 2026 și 2027 pentru a se adăuga constelației, ceea ce explică porecla „Începutul roiului”.

Cei doi sateliți s-au îndreptat către orbite diferite. Electron a largat NEONSAT-1 la 520 de kilometri deasupra Pământului la aproximativ 50 de minute după decolare, apoi a ridicat ACS3 la o altitudine de 1.000 km, 55 de minute mai târziu, conform planificării.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?