0
(0)

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE–CA (INCDIE ICPE-CA) din Bucureşti anunţă finalizarea proiectului „Infrastructura pentru promovarea competitivităţii prin inovare în inginerie electrică destinată creşterii durabile a securităţii energetice – PROMETEU”, proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

 

Proiectul s-a desfăşurat prin intermediul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE), Axa prioritară 2 – Competitivitate prin Cercetare – Dezvoltare şi Inovare CDI, Operaţiunea 2.2.1, Aria tematică – Energie.

Proiectul s-a axat pe dezvoltarea unui portofoliu de opţiuni inovative în domeniul energetic, durabile şi eficiente. S-au avut în vedere dezvoltarea de produse şi tehnologii inovative şi eficiente din punct de vedere energetic, explorarea şi testarea surselor de energie regenerabile. Obiectivele specifice ale proiectului au condus la:

– Dezvoltarea unei infrastructuri performante prin completarea dotărilor existente la nivelul laboratoarelor şi crearea de noi laboratoare în domeniul energiei;
– Consolidarea capacităţii administrative de susţinere şi derulare de noi activităţi de cercetare;- Întărirea resurselor umane în domeniul cercetării în sectorul energetic.

Obiectivele proiectului au crescut capacitatea de cercetare a INCDIE ICPE-CA, ridicând nivelul de competitivitate ştiinţifică pe plan  internaţional. De asemenea, s-au generat condiţiile unui mediu de cercetare şi educaţie de un înalt nivel tehnico-ştiinţific pentru atragerea de specialişti din străinătate şi a tinerilor cercetători în instituţiile C-D publice din România.

În acest sens, cele mai importante rezultate ale proiectului s-au concretizat în înfiinţarea a cinci laboratoare noi şi modernizarea a altor cinci, deja existente, crearea a 9 locuri de muncă noi, achiziţionarea a 60 echipamente de cercetare – dezvoltare, dintre care 12 cu valoare mai mare de 100.000 Euro, achiziţia a 620 mp de spaţiu, modernizarea/ reabilitarea a aproximativ 1.000 mp de spaţiu.

Proiectul a răspuns viziunii INCDIE ICPE-CA de a deveni promotorul creşterii bazate pe cunoaştere în domeniul ingineriei electrice, promovând în acest sens o serie de investiţii şi proiecte de cercetare menite să conducă la creşterea competitivităţii institutului în domenii care înglobează
tehnologie înaltă, viziune în deplin acord cu obiectivele europene.

Valoarea totală angajată a proiectului a fost de 22.000.000 lei, valoarea alocării financiare nerambursabile acordate fiind de 18.757.200 lei. Implementarea proiectului s-a desfăşurat în 21 luni, mai precis în  perioada martie 2014 – noiembrie 2015.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here