O populație de aproximativ 200 de orangutani din subspecia Pongo pygmaeus pygmaeus a fost identificată în Borneo, anunță Wildlife Conservation Society (WCS). Cu doar 3.000-4.500 de indivizi aflați în sălbăticie, subspecia în cauză este cea mai rară de pe Terra, ceea ce face din acești orangutani unele dintre cele mai amenințate viețuitoare din prezent.

 

Două mii de orangutani din subspecia Pongo pygmaeus pygmaeus trăiesc în rezervațiile naturale Batang Ai  și Lanjak-Entimai din partea malaeziană a insulei Borneo. Noua populație a fost descoperită chiar în apropiere de parcul batang Ai, pe o suprafață nu mai mare de 140 de kilometri pătrați. Autoritățile locale par să fi știut de exisența animalelor, însă nu au făcut nimic pentru a o proteja. Acest lucru s-a întâmplat de abia recent, odată ce WCS și alte grupuri ecologiste au întreprins mai multe expediții în zonă.

Oficialii statului malaezian Sarawak, statul în care se află cele două parcuri naționale, au anunțat că vor lua măsuri imediate pentru protecția orangutanilor, afirmând că, dacă va fi nevoie, vor institui chiar un nou parc național în zona în care a fost observată noua populație de primate.