5
(2)

Vineri, 6 noiembrie, de la ora 10:30, de la Academia Română va fi transmisă live pe pagina de Facebook  lansarea numărului 100 al celei mai longevive reviste românești dedicate științei, tehnologiilor moderne, astronomiei, cercetării științifice.

Este un dublu eveniment: odată cu numărul aniversar din noua serie, relansată acum 10 ani în online și format print modern, va avea loc și lansarea oficială a proiectului: „Un club de știință în fiecare liceu. O seră în fiecare școală”.

Scopul proiectului „Un club de știință în fiecare liceu” este sprijinirea acelor profesori vizionari și pasionați de știință, precum și atragerea unui număr mai mare de elevi către studiul materiilor reale și al științei moderne. Adevărul este că interesul copiilor și adulților pentru știință scade vertiginos, pentru că toate canalele media din țara noastră o tratează doar la capitolul „și altele”. Și cum știința nu poate fi ruptă de artă, că cele aproximativ 1500 de cluburi Stiință&Tehnică pe care planifică echipa S&T vor fi cu siguranță STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics  – Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă, Matematică)

Primii pași au fost deja făcuți: TOATE LICEELE ROMÂNIEI sunt abonate la Știință & Tehnică!

Cea de a doua componentă a proiectului, „O seră în fiecare școală”, încurajează dotarea tuturor sălilor de clasă cu plante, care să purifice aerul nu doar de dioxid de carbon, ci și de compușii toxici volatili. Proiect a fost dezvoltat pronind de la un studiu publicat de NASA.

Proiectul va fi patronat de Ministerul Tineretului și Sportului, cu sprijinul universităților și facultăților de Agricultură și Horticultură din România, al grădinilor botanice, al Academiei Agricole și Silvice, al Academiei Oamenilor de Știință, ASE și al tuturor instituțiilor interesate de schimbarea în bine a României. Revista Știință&Tehnică cheama societatea civilă să lupte pentru normalitate și educație.

Iată câteva date despre revista cu care am crescut cu toții:

  • Este cea mai veche revistă de popularizare a științei din România! În 2019, a sărbătorit 70 de ani de existență neîntreruptă sub acest nume și 135 de ani de la apariția Ziarului călătoriilor și al întâmplărilor de pe mare și uscat.
  • Toate liceele României sunt abonate la revista Știință & Tehnică.
  • În cele 3 orașe cele mai afectate de poluare: București, Brașov, Cluj, există parteneriate cu ONG-uri dedicate dezvoltării sustenabile și protejării mediu, ba chiar și un exemplu de bune practici: o primă seră activa într-o școală, care este gestionată nu oricum, ci prin AI (inteligență artificială).
  • Numărul 100 vine la pachet cu dosarul Seniorii Științei & Anticipației: Isaac Asimov („Fundația”), Ray Bradbury („Fahrenheit 451”, ”Cronici marțiene”) și Frank Herbert („Dune”). Toți trei împlinesc anul acesta exact un secol.
  • Se pot face abonamente online  la revista print de colecție sau se poate citi revista online (cu doar 10 lei/număr). Detalii pe website-ul revistei: www.stiintasitehnica.com

Vă dezvăluim doar câțiva dintre invitații evenimentului: cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, academicienii Răzvan Theodorescu și Valeriu Tabără, jurnalistul de știință Alexandru Mironov.

Urmăriți lansarea numărului aniversar 100 aici.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?