0
(0)

O echipă mixtă formată din cercetători de la Universitățile din Manchester și din Bristol, precum și din cadrul Laboratoarelor Naționale Sandia, a detectat în premieră niște intermediari chimici invizibili, așa-numiții „Criegee biradicals” – radicali liberi cu câte doi electroni neîmperecheați , numiți după chimistul german Rudolf Cregee care i-a ipotetizat în anii ’50.

 

Aparent, acești agenți pot să oxideze poluanți rezultați în urma combustiei, curățând astfel atmosfera și pot chiar contribui la formarea norilor, ajutând la răcirea planetei. Acum aproape 60 de ani, când Cregee doar presupunea că acești compuși chimici există, detectarea și măsurarea lor propriu-zise erau imposibile, prin urmare nu se știa dacă sunt reali și cât de rapid ar reacționa ei cu alți atomi.

Totuși, un dispozitiv special asamblat de inginerii de la Sandia în cadrul departamentului Advanced Light Source al Laboratoarelor Naționale Lawrence Berkeley face acum posibile aceste operațiuni, care le permit cercetătorilor să depisteze formațiunile cu pricina și să elimine alte molecule similare ce conțin aceiași atomi dar în structuri diferite.

Ceea ce s-a descoperit, folosind această metodă, este chiar promițător, potrivit declarațiilor specialiștilor, care susțin că particulele numite „Criegee biradicals” reacționează mai rapid decât se credea cu poluanți precum dioxidul de nitrogen și dioxidul de sulf, lăsând în urmă nitrat și sulfat care conduc la formarea de aerosoli și, în final, la formarea norilor. Prin urmare, aceste molecule ar putea contribui, în cele din urmă, la răcirea planetei.

În plus, înțelegerea lor le-ar putea spune climatologilor câte ceva despre capacitatea de oxidare a atmosferei ca întreg, iar ei ar putea înțelege mai bine clima și cum afectează poluarea aerul pe care îl respirăm.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here