0
(0)

Eşecul lansării navetei ruse Progress, din data de 24 august, a dat naştere unui întreg lanţ de evenimente care ar putea duce la luarea deciziei de a nu mai trimite astronauţi pe orbită. În acest caz, Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi trasă momentan pe linie moartă.

 

 

Astfel, s-ar putea ca ISS să rămână în derivă, fără echipaj uman, începând cu luna noiembrie a acestui an.

Investigaţiile asupra incidentului de săptămâna trecută, în care stagiul de lansare al rachetei Soyuz-U a fost întrerupt prematur, ducând la prăbuşirea cargo-ului Progress M-12M, nu sunt încă finalizate.

Deşi eşecul lansării a privit un vehicul fără echipaj şi nu s-au înregistrat victime, una dintre problemele care ridică întrebări asupra oportunităţii lansării unor vehicule cu astronauţi la bord, este că rachetele Soyuz-FG, folosite la lansarea vehiculelor spaţiale conţinând echipaj uman, sunt aproape identice cu cele de tip Soyuz-U – problema cea mai mare este că, de când NASA a retras navetele spaţiale, vehiculele ruseşti sunt, pentru moment, singurele capabile să trimită astronauţi în spaţiu.

Ca urmare a acestor fapte, dacă investigaţiile asupra incidentului nu sunt finalizate până în luna noiembrie, echipajul actual al ISS va abandona staţia. Luna noiembrie este stabilită ca dată limită, deoarece, deşi vehiculul lor de întoarcere, Soyuz TMA-02M, poate rămâne „ancorat” de staţie până în decembrie sau chiar ianuarie, condiţiile de aterizare ar fi deja prea dure în mijlocul iernii.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here