Potrivit oficialilor NASA, prima misiune cargo de aprovizionare a ISS a companiei private Space X, Dragon, va fi lansată în data de 30 aprilie 2012 la baza de la Cape Canaveral, Florida, la ora locală 12:22 (ora României 18:22).

 

Cargo-ul Dragon, dezvoltat în parteneriat public-privat în cadrul programului NASA COTS, va fi lansat în data de 30 aprilie de la Cape Canaveral, cu ajutorul unei rachete a Space X de tip Falcon 9. Iniţial, lansarea fusese stabilită pentru data de 7 februarie a.c., însă a fost amânată.

\"(w540)

Odată ajunsă în atmosferă, capsula se va auto-propulsa până la înălţimea de 390 de km, unde va andoca la bordul ISS cu ajutorul unui braţ robotic.

Andocarea şi descărcarea proviziilor, în cantitate de 521 kg, sunt programate să aibă loc în data de 3 mai a.c.

Data şi ora lansării au fost anunţate ieri în urma unei întâlniri între oficialii NASA şi cei ai companiei californiene Space X. Totuşi, înaintea lansării mai sunt necesare câteva verificări ale software-ului, o decizie finală cu privire la lansare urmând a fi luată săptămâna viitoare: „trebuie să înţelegem că este o operaţiune destul de dificilă” a anunţat Elon Musk, directorul Space X.

Deşi zborul cargo-ului Dragon are un rol mai mult demonstrativ, succesul său ar constitui începutul unei noi ere spaţiale.

 

Sursa