0
(0)

Deșeurile spațiale, din ce în ce mai numeroase, încep să reprezinte un pericol real pentru activitatea spațială curentă.

 

Conform Analytical Graphics, Inc. (AGI), Centrul pentru Standarde Spațiale și Inovație (Center for Space Standards and Innovation, CSSI) a stabilit că pe 22 ianuarie 2013, rămășițe ale satelitului chinez FENGYUN 1C au lovit satelitul rusesc BLITS. FENGYUN 1C a fost un satelit distrus de China pe 11 ianuarie 2007, în cadrul unui test pentru o rachetă antisatelit. În urma ciocnirii orbita satelitului rusesc s-a modificat, simultan cu modificarea rotației și atitudinii satelitului.

Ciocnirea din 22 ianuarie nu a fost raportată până în 4 februarie, când cercetătorii Dr. Vasilii Iurasov și Dr. Andrei Nazarenko, de la Institutul pentru Ingineria Instrumentelor de precizie din Moscova au anunțat CSSI că există o modificare semnificativă a orbitei satelitului BLITS. Satelitul a fost urmărit cu mare precizie de către International Laser Ranging Service (Serviciul Internațional de Urmărire a Sateliților) și s-a constatat o micșorare cu 120 m a semiaxei mari a orbitei, la care s-a adăugat modificarea perioadei de rotație a satelitului (de la 5,6 secunde, la 2,1 secunde) și o modificare a atitudinii satelitului. Conform estimărilor cercetătorilor ruși, aceste modificări s-au produs pe 22 ianuare la ora 0757 UTC.

Cercetătorii de la CSSI au plecat de la ipoteza că obiectul care a putut să modifice orbita satelitului BLITS, care are 7,53 kg, ar trebui să fie suficient de mare pentru a putea fi urmărit de Rețeaua de Supravghere Spațială a SUA (US Space Surveillance Network). Căutând date în arhiva SOCRATES a CSSI s-a putut vedea că un singur obiect ar fi putut produce modificările în orbita satelitului rus. Este vorba despre obiectul cu numărul 30670 în catalogul NORAD (North American Aerospace Defense Command – Comandamentul Apărării Aerospațiale al SUA). Calculele au arătat că rămășița satelitului chinez FENGYUN 1C, care a afectat satelitul BLITS avea o masă de cel puțin 0,075 g, iar viteza relativă de impact a fost de circa 6,273 km/s.

Mai jos aveți o animație realizată de AGI, care ilustrează ciocnirea, pe baza datelor oținute de CSSI:

 

Sursa: AGI

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here