4.7
(52)

Două planete pitice îndepărtate din sistemul nostru solar, numite Eris și Makemake, ar putea avea o activitate geotermală semnificativă, favorabilă prezenței oceanelor de apă lichidă în interiorul lor, potrivit unui model bazat pe noi observații realizate de Telescopul Spațial James Webb. Ar putea ele susține viața?

În zonele îndepărtate ale Sistemului nostru Solar, două planete pitice aflate în Centura Kuiper, Eris și Makemake, au păstrat de mult timp misterele lor. Puțin mai mică decât Pluto, dar cu 25% mai masivă, Eris se află la aproximativ 14,4 miliarde de kilometri de Soare. Descoperirea sa din 2005 a pus sub semnul întrebării statutul lui Pluto. Makemake, observată la scurt timp după Eris, are un diametru mai mic. Orbitează la aproximativ 7,7 miliarde de kilometri de Soare. Observații recente ale Telescopului Spațial James Webb au dezvăluit caracteristici fascinante ale două planete pitice, care sugerează o activitate geotermală surprinzătoare. Conduși de geochimistul planetar Christopher Glein de la Southwest Research Institute din Texas, cercetătorii au identificat semne ale unor procese termice care generează metan (o hidrocarbură compusă din hidrogen și carbon) de pe aceste două planete îndepărtate. Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat în Icarus.

Se presupunea, în mod tradițional, că metanul de pe suprafața acestor planete pitice a fost acumulat din discul protoplanetar care înconjura tânărul Soare acum 4,5 miliarde de ani. Totuși, noi observații contestă această ipoteză. Observațiile raporturilor izotopice neobișnuite, în special între hidrogen și deuteriu, au aruncat lumină asupra originilor geochimice ale metanului. Dacă metanul de pe suprafețele acestor planete provine din discul protoplanetar care înconjura tânărul Soare acum 4,5 miliarde de ani, acesta ar trebui să aibă un raport izotopic specific între hidrogenul obișnuit și deuteriu. Cu toate acestea, măsurătorile JWST arată un raport diferit, indicând originile geochimice ale metanului produs în interiorul adânc al acestor planete. Mai exact, procesul de dezintegrare a izotopilor radioactivi din miezurile de rocă ale stelelor Eris și Makemake generează căldură care crește temperatura la niveluri de peste 150°C. Această căldură generată în miezurile de rocă provoacă eliberarea de metan la suprafață, potențial prin procese de degazare sau chiar vulcanism. Oamenii de știință spun că temperaturile ar putea semnala și potențiala prezență a apei lichide sub suprafața înghețată a stelelor Eris și Makemake, sugerând existența unor oceane potențial locuibile. Aceste descoperiri aruncă o nouă lumină asupra acestor planete pitice îndepărtate și ridică întrebări cu privire la diversitatea activității planetare din propriul nostru sistem solar.

Poll: Ar putea planetele pitice Eris și Makemake susține, de fapt, viața?





Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.7 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 52

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating