0
(0)

O organizaţie californiană non-profit doreşte ca până la sfârşitul deceniului să realizeze şi să lanseze în spaţiu un telescop în infraroşu dedicat identificării asteroizilor periculoşi din apropierea Pământului.

 

Costurile proiectului Fundaţiei B612, în care sunt implicaţi foşti astronauţi şi oficiali ai NASA, se ridică la câteva milioane de dolari, iar primele schiţe ale viitorului telescop sunt realizate de renumita companie Ball Aerospace and Technologies Corp.

\"(w540)

Scopul organizaţiei californiene este atragerea atenţiei publice asupra pericolelor ce ne pândesc în spaţiu, aceasta realizând de peste zece ani studii cu privire la posibilitatea protejării Terrei de impactul cu un asteroid.

Dar, pentru a realiza această protecţie, în primul rând este necesar să fie identificate poziţiile apocalipticelor corpuri cereşti: „am început să conştientizăm cu toţii că mediul uman nu se află numai pe uscat, apă sau în aer, ci şi în spaţiu…realizăm importanţa sateliţilor de comunicaţii, a celor meteorologici etc. Printre aceştia, misiunea noastră Sentinel va consta într-un satelit dedicat siguranţei publice, putând preveni viitoare impacturi devastatoare ale asteroizilor” a declarat preşedintele de onoare al Fundaţiei B162, fostul astronaut al misiunii Apollo 9, Rusty Schweickart.

Se estimează că, în medie, în atmosfera terestră intră anual câte un satelit de dimensiunea unui autoturism. Dar, la circa 2000 de ani, un asteroid de dimensiunile unui teren de fotbal loveşte Pământul, provocând importante pagube, iar o dată la câteva milioane de ani planeta noastră poate fi lovită de asteroizi cu suprafeţe kilometrice.

\"(w540)

Telescopul Sentinel ar identifica peste 90% dintre asteroizii cu diametre mai mari de 100 de metri şi circa 50% dintre cei de 30 metri (precum cel suspectat că ar fi provocat dezastrul de la Tunguska în 1908) şi ne-ar avertiza cu ani, poate chiar decenii înainte de pericolele potenţiale.

Lansarea lui Sentinel este programată pentru 2017-2018 la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here