0
(0)

Poate știați, sau poate nu, dar filmele cu buget mare de la Hollywood folosesc deja de ceva timp o tehnologie computerizată care permite așa-numitul „transplant” de față, de la un actor la altul. Așa se face că în filmul „Rețeaua socială” doi actori neînrudiți au jucat rolul unei perechi de gemeni.

 

Este vorba despre o tehnologie spectaculoasă, dar extrem de costisitoare și de complicată. Cel puțin până acum. Grație unei noi tehnici de interschimbare a chipurilor pe calculator, efectele speciale care necesitau bugete uriașe vor putea fi implementate de aici înainte și în filmele de duzină.

\"(w540)

Kevin Dale, specialist în computere la Universitea Harvard, a inventat o tehnică ce permite rezultate de înaltă calitate vizuală numai cu ajutorul unei camere de filmat și al unor aranjamente de iluminare. Dale și colegii săi încep operațiunea „transplantului” de față printr-un algoritm ce creează modele 3D ale chipurilor.

Apoi, sistemul lor modifică imaginea feței „donatorului” astfel încât aceasta să se potrivească peste cea a „beneficiarului”. Totuși, doar acest lucru nu este de ajuns pentru un aspect realist, deoarece în acest punct încă se mai pot observa cu ochiul liber defectele de îmbinare.

Așadar, sistemul calculează după algoritmi speciali pozițiile fețelor ambilor actori astfel încât suprapunerea să fie cât mai neinvazivă posibil. Întregul proces durează circa 20 de minute pentru a produce un videoclip cu durata de 10 secunde pe un computer obișnuit. Necesită, în plus, un pic de aprofundare a tehnicii cu ajutorul manualului de instrucțiuni. Uneori, utiizatorul trebuie să poziționeze etichete faciale în primul cadru pentru a genera modelul 3D, dar în unele cazuri sistemul funcționează de la sine, potrivit lui Dale.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here