4.5
(8)

Un psihedelic extras din veninul unei broaște râioase toxice ar putea fi un tratament pentru depresie și anxietate. Nu este prima dată când cercetările examinează posibilitățile oferite de psihedelice în tratamentul bolilor mintale. Pentru moment, majoritatea lucrărilor s-au concentrat pe un receptor al serotoninei (5-HT2A). Noile rezultate, publicate în Nature, se concentrează pe o nouă țintă.

Serotonina este o moleculă care acționează ca un neurotransmițător în creier. Ea influențează starea de spirit și, atunci când este la un nivel echilibrat, este asociată cu o stare de fericire. Serotonina este, de asemenea, ținta antidepresivelor în tratamentul tulburărilor psihice, cum ar fi anxietatea sau depresia. Numiți „inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei”, aceste medicamente au ca scop creșterea nivelului de serotonină din creier. Acestea asigură că serotonina rămâne mai mult timp în sinapsă, la joncțiunea dintre doi neuroni. Receptorii serotoninei sunt apoi mai stimulați.

De data aceasta, echipa de la școala de Medicina Mount Sinai a dorit sa găsească o substanță capabilă sa stimuleze mai bine acești receptori. Din acest motiv, a devenit interesată de broasca Incilius alvarius. Supranumită broasca fluvială Colorado, se găsește în Statele Unite, în extremul sud-est al Californiei, în sudul Arizona și în extremul sud-vest al Noului Mexic. Când se simte în pericol, această broască râioasă toxică secretă o otravă asociată cu experiențe psihedelice intense.

Halucinogenul 5-MeO-DMT, pe care îl produce, interacționează cu un receptor al serotoninei numit 5-HT1A. După ce i-a examinat structura și a modificat anumite locuri specifice, echipa a dorit să evalueze potențialul terapeutic al acestui agent în contextul depresiei. În această etapă a cercetării, studiul clinic nu a fost efectuat pe oameni, ci pe șoareci. Într-un model de depresie de șoarece, noul compus a arătat aceleași efecte ca tratamentul cu LSD și tratamentul cu antagoniști 5-HT1A deja identificați. Dar, o diferență notabilă, molecula s-a arătat mult mai bine atunci când și-a atins scopul în creier.

În comparație cu ținta 5-HT12, asupra căreia sunt deja concentrate numeroase studii, compusul a fost de 800 de ori mai selectiv pe 5-HT1A. Aceasta înseamnă că a reușit să atingă această țintă de 800 de ori mai eficient și că ar putea fi o potențială țintă terapeutică. Mai presus de toate, nu au fost raportate efecte halucinogene, ceea ce îi întărește statutul de posibil candidat pentru tratament la om.

Prin noul studiu, cercetătorii speră să poată identifica ce substanțe psihedelice sunt cele mai bune pentru modula receptorii din creierul mamiferelor. Această nouă țintă promițătoare ar putea face obiectul unei noi clase de medicamente destinate tulburărilor neuropsihiatrice. Între timp, trebuie să reușim să demonstrăm că aceste rezultate inițiale încurajatoare se aplică și oamenilor.

Nu este prima dată când o substanță halucinogenă este studiată pentru tratarea tulburărilor depresive. Recent, multe cercetări s-au concentrat pe contribuția medicamentelor psihedelice precum LSD-ul. Ingredientul activ din ciupercile halucinogene, psilocibina, este, de asemenea, studiat. Deși aceste experimente au arătat rezultate interesante, ele au fost efectuate într-un cadru clinic foarte strict. Auto-medicația cu acest tip de produs nu este deloc recomandată.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 8

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?